Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Markägaren får rätt om schaktmassorna i Flyinge

Byggnadsnämnden har inget att anmärka på de kritiserade vallarna i Flyinge. Grannarna rasar mot schaktmassorna, men markägaren har de tillstånd som krävs för utbyggnaden av ridanläggningen.

Schacktmassorna i Flyinge har fått hård kritik av grannarna.Bild: Lars Brundin
Boende i Flyinge har länge varit kritiska till det pågående bygget av en utomhusanläggning för ridsport i Flyinge. Framför allt tillförseln av stora mängder schaktmassor från byggarbetsplatser i Malmö och Lund har väckt ilska.
Massorna används för att skapa kuperad terräng med en upphöjd ridväg. Kringboende störs av bygget och menar att deras omgivningar förstörs. De anser att bygget bryter mot gällande regler och tillstånd, och har försökt få stopp på det genom att vända sig till kommunen, länsstyrelsen och miljödomstol.
Nu har markägaren fått rätt i ärendet som gäller tillstånd för bygget. Politikerna i Lunds byggnadsnämnd har utrett frågan och kommit fram till att alla tillstånd som krävs redan finns, berättar nämndens ordförande Klas Svanberg (M):
– Vi har haft ett tillsynsärende när det gäller de bitarna, och vi har varit ute på plats. Jag har själv varit där. Och då kan vi konstatera att de har de tillstånd som de behöver.
Grannarna har bland annat anmält stödmurar som anlagts för en vall som svartbygge, men enligt Klas Svanberg behövs det inget särskilt bygglov för dem.
– Det är stödmurar för vallen som de har marklov för. Därför avskriver vi tillsynsärendet. De har loven som de behöver, och de har vunnit laga kraft för länge sedan.
Innebär det att hela ärendet är avslutat?
– Inte nödvändigtvis. Miljöärendet om mängden massor finns också, men det ligger inte hos oss på byggnadsnämnden. Och det kan ju komma ny anmälning om något annat.
Gå till toppen