Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyzeeländare slank igenom Melbournes covidnät

17 resenärer från Nya Zeeland har hamnat i limbo sedan de tagit sig till Melbourne. Myndigheterna kliar sig nu i huvudet över vad som ska hända med dem. – Vi är besvikna över att det här ens kunde hända, säger delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews.

En av alla besökare från Nya Zeeland landade i Australien på fredagen. Mannen på bilden steg av i Sydney, och är alltså inte en av dem som åkte vidare till Melbourne.Bild: Dean Lewins/AP/TT
Förutom för undantagsfall har Australiens gränser varit stängda sedan i mars, med hänvisning till covidpandemin. Men i fredags kunde de första utländska besökarna sedan dess landa, som första steg i en ny ”resebubbla” med Nya Zeeland.
När uppståndelsen lagt sig över de flera hundra resenärer som hade landat i Sydney dröjde det dock inte länge innan oväntade problem dök upp.
17 av resenärerna fortsatte nämligen genast till Melbourne, och där togs de inte emot med öppna armar. Alls.
– Vi har gjort precis det som premiärministern (Scott Morrison) ville och har öppnat gränsen till New South Wales men nu har 17 personer dykt upp här som inte borde ha gjort det. Det kommer nya flyg från Nya Zeeland på söndag och nu ska vi se till att det här inte upprepas, säger Victorias ledare Daniel Andrews på en presskonferens.
Melbourne, och hela delstaten Victoria, ingår nämligen inte i den bilaterala överenskommelsen mellan grannländerna. Personer som kommer från utlandet får alltså med dagens tillfälliga regler inte åka till Melbourne.
Samtidigt är det tillåtet att åka in i Victoria från delstaten New South Wales, där Sydney ligger, utan att sitta i karantän. Så har resenärerna brutit mot reglerna? Och viktigare: Vad händer med dem nu?
Och, för den delen, var är de?
De 17 kunde lämna flygplatsen Tullamarine bara minuter efter det att de hade landat, och var de nu tagit vägen vet myndigheterna inte, eller vilka de är eller ens deras nationaliteter.
– Vi väntar på att gränspolisen ska ge oss den information de gav på flyget så att vi kan hitta dem och åka dit och prata med dem, säger Daniel Andrews.
– De ska få rätt information om vad som gäller här och se till att de följer de regler vi har, med munskydd och att man ska hålla sig inomhus, säger en tydligt irriterad Andrews, som inte utesluter att de kan skickas tillbaka till Sydney – och då tvingas till 14 dagars karantän för att ha kommit från Melbourne.
Andrews kunde på samma presskonferens något gladare meddela att bara ett nytt smittofall har noterats i delstaten under det senaste dygnet, och inga nya dödsfall.
På söndagen ska han meddela om det blir lättnader i de nuvarande hårda restriktionerna i delstaten, och hur stora de i så fall blir.
Gå till toppen