Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Facket: Ökad stråldos visar behov av kunskap

Inte alarmerande – men ett tecken på att fler specialiserade röntgensjuksköterskor behövs. Så tolkar Vårdförbundet det faktum att stråldoserna i Sverige har ökat kraftigt.

Fler undersökningar genomförs i dag med datortomografi. Arkivbild.Bild: Erik G Svensson/TT
En undersökning av Strålsäkerhetsmyndigheten visar att den stråldos befolkningen i Sverige kollektivt utsätts för ökat med cirka 30 procent 2005–2018.
Det beror enligt studien sannolikt på att fler radiologiska undersökningarna utförs med datortomografi (DT), skriver tidningen Vårdfokus .
Antalet DT-undersökningar ökade med 130 procent, till cirka 1,5 miljoner, och undersökningarna med magnetkamera ökade 104 procent.
Men teknisk utveckling och befolkningstillväxten gör att stråldosen räknar per invånare i Sverige ökade mindre, med 17 procent.
Myndigheten anser att fler strålskyddsmässiga studier i ämnet är viktiga.
Fackliga Vårdförbundet lyfter inte allmän varningsflagg.
Däremot pekar förbundet på bristande kunskap inom sjukvården om vilka diagnoser som är lämpliga för undersökningar med låg stråldos, bland annat med DT.
Det brister även i skrivandet av remisser vilket gör det svårt att prioritera hur akuta olika undersökning egentligen är, enligt Parvin Olofsson, röntgensjuksköterska och yrkeshandläggare på Vårdförbundet.
– Fler röntgensjuksköterskor behöver specialistkunskap för att kunna göra berättigandebedömningar av undersökningar, säger hon till tidningen.
Gå till toppen