Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guinea höll val efter dödliga protester

Guineas sittande president Alpha Condé lägger sin röst i söndagens val.Bild: Sadak Souici/AP/TT
Efter månader av politiska oroligheter gick väljarna i Guinea till valurnorna på söndagen.
Minst 90 människor har dödats i samband med protester mot sittande president Alpha Condé det senaste året. Oroligheterna bottnar i att 82-åringen beslutat att kandidera för en tredje kandidatperiod efter en omstridd författningsändring.
Condés främste utmanare är 68-årige Cellou Dalein Diallo, tidigare premiärminister under den auktoritäre presidenten Lansana Conté.
Det har funnits farhågor att de politiska spänningarna i det västafrikanska landet ska övergå i öppna etniska konflikter – motsättningar som Condé anklagats för att försöka piska upp under sin valkampanj. De två huvudkandidaternas väljarbas domineras av folkgrupperna malinke respektive fulani, där presidentens har starkt stöd hos den förstnämnda och Diallo hos den sistnämnda.
Polisen patrullerade huvudstaden Conakry på valdagen efter sammandrabbningar mellan anhängare till de båda kandidaterna på valdagen. På söndagen rapporterades enstaka sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och vad regeringen beskrev som ”huliganer”.
Söndagens val var den första omgången i presidentvalet, i vilket sammanlagt tolv kandidater ställer upp. Den andra valomgången är planerad till den 24 november, om den behövs.
Omkring 5,4 miljoner personer är röstberättigade i valet.
Gå till toppen