Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungapar åkte på semester när landet stängde ner

Samtidigt som landet stängde ned mot pandemin tog Nederländernas kungapar regeringsplanet till Grekland på semester. Men efter massiv kritik åker de nu hem igen.

Drottning Máxima och kung Willem-Alexander av Nederländerna. Bild från i våras.Bild: Tatan Syuflana/AP/TT
”Vi avbryter vår semester”, förklarar kung Willem-Alexander och drottning Máxima i en kommuniké . Paret säger att folks reaktioner ”påverkar oss”, och att debatten kring resan inte bidrar till målsättningen att följa de strikta reglerna mot covid-19.
Efter starkt växande smittotal skärpte Nederländernas myndigheter i veckan råden, så att befolkningen bland annat ska avstå från icke nödvändiga resor. Premiärminister Mark Rutte rådde i ett tv-tal befolkningen att ”inte testa gränserna för reglerna”.
Willem-Alexander och Máxima har en egen villa i Grekland. Redan i augusti hamnade de i coronablåsväder, efter att på semester i medelhavslandet ha brutit mot reglerna att hålla avstånd, skriver nyhetsbyrån AFP.
Den nu 53-årige Willem-Alexander har varit Nederländernas monark sedan 2013. Han är på mödernet ättling till den svenske 1500-talskungen Gustav Vasa.
Gå till toppen