Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusentals i manifestation efter lärarmord

Tusentals slöt upp vid massiva manifestationer i flera franska städer på söndagen. Människor ville visa sitt engagemang sedan en lärare mördats utanför sin skola i en Parisförort i fredags.

En manifestation för den mördade läraren hölls på Place de la République i Paris på söndagen.Bild: Michel Euler/AP/TT
Historieläraren Samuel Paty hade visat omstridda karikatyrer av islams profet Muhammed i samband med undervisning om yttrandefrihet.
– Det är absolut viktigt att visa vår mobilisering och vår solidaritet, vår nationella sammanhållning, säger utbildningsminister Jean-Michel Blanquer till France 2, och uppmanar alla att stötta landets lärare.
En manifestation hölls på Place de la République i Paris, där runt 1,5 miljoner människor demonstrerade efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015. Dådet, då tolv människor dödades, genomfördes efter att tidskriften publicerat Muhammedkarikatyrer.
Premiärminister Jean Castex och Paris borgmästare Anne Hidalgo fanns bland de tusentals som deltog i manifestationen på det symboltyngda torget.
Även i Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille, Bayonne och Bordeaux genomfördes omfattande manifestationer.
Under lördagen lade hundratals elever, lärare och föräldrar blommor vid skolan där läraren arbetade. Några bar skyltar med texten ”Jag är lärare” och ”Jag är Samuel” – i linje med det kända ”Jag är Charlie” som spreds över världen efter attacken mot Charlie Hebdo 2015.
Läraren som mördades hade hotats på nätet för att ha visat karikatyrerna, och en elevs far hade manat till ”mobilisering” mot honom, enligt Frankrikes antiterroråklagare Jean-François Ricard.
Enligt Ricard tyder mordet på att Frankrike fortfarande står inför ”ett terrorhot på väldigt hög nivå”, men han lägger till att den 18-årige utpekade mördaren inte var känd bland myndigheter som något hot. Händelsen utreds som ”mord med koppling till en terrororganisation”.
Den misstänkte sköts till döds av polis kort efter attacken. Enligt vittnen ska han ha setts på skolan under fredagen och då frågat elever om var han kunde hitta läraren som sedan mördades.
En bild på läraren och ett meddelande där 18-åringen erkänner mordet har hittats på hans mobiltelefon.
Sammanlagt har elva personer hämtats av polis med anledning av händelsen, bland annat mannen som uppmanat till mobilisering mot läraren och flera av den misstänkte 18-åringens familjemedlemmar.
Åklagare är tystlåtna om eventuella anklagelser eller misstankar.
Fakta

Charlie Hebdo

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo grundades i Paris 1970. Den har sitt ursprung i satirtidskriften Hara-Kiri, som förbjöds 1970 efter ett skämt om ex-presidenten Charles de Gaulles bortgång. 1981 lades den ned men återuppstod 1991.

Tidningen är särskilt känd för sina provokativa teckningar och sekulära, antireligiösa hållning. Måltavlorna är ofta religiösa ledare och företeelser samt politiker och andra offentliga personer.

Under 2000-talet blev tidningen beryktad för sin drift med islam, bland annat publicerades 2006 kontroversiella Muhammedteckningar. Flera muslimska organisationer stämde Charlie Hebdo för rasism och förtal av islam, men tidningen frikändes av domstolen.

2011 totalförstördes tidningens lokaler av en brandbomb. Den 7 januari 2015 tog sig beväpnade män in på redaktionen och mördade tolv personer.

I slutet av september 2020 höggs två personer med en köttyxa utanför tidningens tidigare kontor. Den misstänkte 18-årige gärningsmannen sade sig ha velat hämnas teckningarna på Muhammed som åter publicerats. Ytterligare sex personer omhändertogs av polis efter dådet.

Källa: Nationalencyklopedin, BBC

Gå till toppen