Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MP kräver EU-fokus på smittskydd

Jakop Dalunde är miljöpartistisk EU-parlamentariker. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
I ljuset av coronapandemin måste EU prioritera smittskyddsfrågorna inom sin utrikes- och säkerhetspolitik. Det kräver tre miljöpartistiska EU-parlamentariker och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, i en debattartikel i Dagens Nyheter.
Parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke, Jakop Dalunde och Pär Holmgren anser tillsammans med Olsen att smittskyddet måste tas på större allvar. Det bör bli en en huvudprioritering i unionen, anser undertecknarna, som bland annat pekar på att Bryssel måste sätta press på enskilda länder med brister i djurhållning och antibiotikaanvändning.
EU bör ställa tuffare krav på länderna och andra aktörer i frågorna vid förhandlingar om exempelvis frihandelsavtal, heter det i artikeln. Dessutom vill artikelförfattarna att Bryssel trycker på för att få till ett globalt juridiskt bindande avtal som hanterar smittskydd och antibiotikaresistens.
Gå till toppen