Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så påverkar USA-valet svenska bolag

Biden eller Trump? Vem som vinner det amerikanska presidentvalet kan ha betydelse för svenska företag som verkar i, eller handlar med USA och påverkas av tullar och landets skattenivåer. Men kanske viktigare än vem som vinner – att det blir ett tydligt resultat.

Den republikanske presidenten Donald Trump och den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden möttes i en debatt den 29 september. Den 3 november går amerikanerna till val.Bild: Olivier Douliery
Den 3 november går amerikanerna till val. Blir det fyra år till med republikanen Donald Trump? Eller blir det ett skifte till demokraten Joe Biden?
Här är några punkter i presidentkandidaternas program som på ett eller annat sätt bedöms ha effekt även på svenska bolag.

Infrastruktursatsningar

Båda kandidaterna har stora infrastruktursatsningar i sina program som skulle stimulera ekonomin och skapa jobb. Men för att något sådant ska bli verklighet krävs politisk styrka och att få majoritet i kongressens båda kammare Senaten och Representanthuset.
– Trumps problem har varit att han har haft republikanernas makt i den ena kammaren och demokraternas i den andra. Då blir det svårt att få igenom stora förslag. Biden ser ut att ha störst chans att få majoritet i kongressen och sjösätta det här, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank.
Svenska företag med stor omsättning i USA relaterad till infrastruktur av olika slag skulle kunna gynnas av det.
– Där har du SSAB och Skanska till exempel, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.
Samtidigt påpekar Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux som bevakar Skanska, att bolagets verksamhet i USA inte står och faller med den ena eller den andra kandidaten.
– Oavsett är det en bra marknad för Skanska att verka på. USA:s byggmarknad är stark, säger Albin Sandberg.
Signaler om nya satsningar kan dock ge en skjuts åt aktiekursen.

Tullar och handelskrig

Donald Trump har inte dragit sig för att skapa dålig stämning i handelsrelationerna med andra länder för att gynna den inhemska produktionen. Förutom att handelskriget med Kina slagit mot den globala ekonomin har också införda tullar på bilar som importeras till USA från Kina bland annat påverkat svenska Volvo Cars.
År 2018 införde Trump också tullar på stål och aluminium som importeras från bland annat EU-länder.
Med Biden är det inte säkert att införda tullar försvinner men sannolikheten för nya, plötsliga, tullar försvinner.
– Risken för nya tullar lär minska med Biden. Han är inte intresserad av att trappa upp handelskrig på det sättet. Däremot har han inte lovat att montera ned de tullar som redan ligger, säger Maria Landeborn.
De som verkar i branscher som är beroende av flöden av varor över landgränser har under Donald Trumps styre levt med att behöva parera ett visst mått av osäkerhet och oförutsägbarhet exempelvis när det gäller tullar som försvårar möjligheten att planera verksamheten på bästa sätt. Den typen av osäkerhet bedöms minska rejält om Joe Biden blir president.
– En Trump-seger skulle innebära en fortsatt stor osäkerhet. Han är otroligt spontan på ett väldigt negativt sätt. Man vet inte från en dag till en annan vilka nya tullar som kommer eller liknande, säger Esbjörn Lundevall.
Trump har också hotat införa tullar på bilar från EU.
– Hela bilindustrin har varit under press med Trump vid makten. Får Trump fyra år till kan man tänka sig att den pressen kommer fortsätta och man kan tänka sig att det finns en risk i hela den sektorn. Svenska bolag som Autoliv och Veoneer skulle drabbas av den osäkerheten, säger Maria Landeborn.

Bolagsskatt

Under Donald Trumps styre har företagsskatten sänkts från den tidigare nivån 35 procent till 21 procent. I demokraten Joe Bidens program finns planer på att höja företagsskatten till 28 procent.
– Det slår naturligtvis negativt på vinsterna för alla svenska företag som har betydande verksamhet i USA och det är nästan alla. Alla stora bolag utom banker och typ skogsbolag har verksamhet där, säger Esbjörn Lundevall.
Löner
Joe Biden går till val på att ge låg- och medelinkomsttagare mer i plånboken. Bland annat vill han dubbla minimilönerna från dagens 7,25 dollar per timme till 15 dollar per timme, motsvarande drygt 130 kronor.
– Det gynnar konsumtionen vilket i så fall gynnar främst amerikanska retailbolag. Men ett svenskt bolag med många anställda med låga löner är värdetransportbolaget Loomis. Om Biden vinner och får igenom sitt förslag skulle deras kostnader öka, säger Maria Landeborn.

Miljö- och klimat

– Den riktigt stora skillnaden, den avgörande skillnaden, mellan kandidaterna är på miljö- och klimatfronten. Biden lovar storsatsningar på en grön omställning i linje med vad de flesta länder i övrigt i världen håller på med. Medan Trump är väldigt anti det. En Trump-seger kan gynna fossilindustrin, som oljebolagen, medan sol- och vindkraft är de stora vinnarna med Biden. Sedan har inte det någon jättestor påverkan på Stockholmsbörsen, säger Esbjörn Lundevall.

Valresultatet

Är det något investerarna på aktiemarknaden ogillar så är det osäkerhet. Att efter valdagen den 3 november stå utan ett tydligt resultat skulle därför kunna skaka om börsen och få aktiekurser på fall.
– Om Trump förlorar, men bara marginellt, och vägrar lämna ämbetet och uppmanar till att valresultatet inte ska accepteras. Det scenariot är det sista vi vill se, säger Esbjörn Lundevall.
Gå till toppen