Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vädret stoppar flygtrafiken i Norrbotten

Tre flyg från Luleå flygplats har fått ställas in på grund snöfall och hård vind. SMHI har utfärdat fyra klass 1-varningar för snöfall i Norrbotten och Västerbotten. Hittills har drygt 15 centimeter snö fallit, och under natten väntas lika mycket till.

Det blir mycket snö i delar av norra Sverige i helgen. Arkivbild.Bild: Julia Wall/AP-TT
Säsongens första stora snöfall i Sverige har fört med sig hårda vindar som fått stora konsekvenser i Norrbotten och Västerbotten. Tre flyg som skulle lyft från Luleå under söndagskvällen har fått ställas in och vända tillbaka till Stockholm. Ett fjärde flyg till Stockholm förväntas bli kraftigt försenat, och det är oklart hur många av de strandade resenärerna som får plats på det.
Snöfallet har också orsakat störningar i trafiken i Norrbotten och Västerbotten, men ingen person har skadats allvarligt i trafikolyckor.
– Det har varit lite mer avåkningar på grund av att folk är ovana vid snön. Även i Norrland är det första gången varje år. Men inga personskador, så det har gått bra på så sätt, säger Michael Saveman vid polisens regionledningscentral.
Den som bor i de drabbade snöområdena och ska köra bil bör byta till vinterdäck och ta det försiktigt, då det kan bli siktförsämring i trafiken.
Fyra klass 1-varningar för snöfall har utfärdats av SMHI, samtliga i Norrbottens och Västerbottens inland och kustland. Under söndagen har det fallit drygt 15 centimeter snö över de nordligaste delarna av landet, och lika mycket mer förväntas under natten till måndag.
– Lokalt kan det bli upp till 20 centimeter till, säger Miguel Portal, meteorolog vid SMHI.
Allra mest snö väntas i Norrbottens och Västerbottens inland. Snöfallet avtar under natten till måndagen, men enstaka snöbyar kan ligga kvar även under måndagen.
SMHI har också utfärdat klass 1-varningar för kuling i Östersjön, ända från södra Östersjön upp till Bottenviken. Det inbegriper hela den svenska syd- och ostkusten.
Enstaka snöbyar har även dragit in över Jämtland, Dalarna och Gävleborg på söndagen, men under dagen har vädret klarnat upp.
Måndagen bjuder på en lugn start på veckan vädermässigt med en hel del sol runt om i landet.
– På tisdag inleds en ganska blöt period. Natten mot tisdag kommer ett regnområde som rör sig in från sydväst, inledningsvis över de västra delarna av Götaland och Svealand. Det kommer att sprida sig norrut under hela tisdagen och in mot onsdagen.
Regnet kan ha inslag av snö i delar av Värmland, Örebro län, Västmanland och Uppland på tisdag.
– Möjligtvis blir det även några snöflingor i Stockholm, säger Max Lindberg Stoltz.
Fakta

Klass 1-varning för snöfall

En klass 1-varning för snöfall utfärdas när det väntas från 5 mm snö (i smält form) inom 6 timmar upp till:

a) 20 mm inom 12 timmar, alternativt:

b) 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind över 8 m/s.

Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder.

En av konsekvenserna med rikligt snöfall är risk för halka på vägar.

Källa: SMHI

Gå till toppen