Annons

Annons

Annons

Skåne

Dödsfallet från skoltaket: Filmaren slipper åtal

Filmen var kort, och det fanns inget uppsåt att skada. Så motiverar kammaråklagare Mathias Larsson sitt beslut att inte åtala den unga kvinna som filmade och spred bilderna av eleven som fallit från skoltaket i Eslöv.

Text

Dagen efter händelsen samlades många av skolans elever och anställda till en minnesstund framför entrén.

Bild: Jonas Nyrén

Annons

På höstterminens första dag i Eslöv föll eleven från gymnasieskolans tak. Mannen landade framför Carl Engströmskolans entré, och avled senare av sina skador.

Ett stort antal chockade elever blev vittnen till händelsen. Enligt uppgifter till HD och Sydsvenskan var flera personer framme för att filma under räddningsinsatsen. En av dem, en ung kvinna, valde dessutom att sprida en filmsekvens på sociala medier.

Annons

Polisen i Lund kunde redan efter någon dag avgöra att det inte låg något brott bakom mannens fall från den nybyggda skolans takterass.

Men – en brottsutredning startades kring filmen, som på bara ett par dagar fått mycket omfattande spridning bland unga skåningar. Kammaråklagare Mathias Larsson fick på sitt bord att avgöra om åtal skulle väckas för olaga integritetsintrång.

Annons

Nu har han fattat sitt beslut – förundersökningen läggs ned.

– Det som har varit avgörande är att den här filmsekvensen dels är väldigt kort och den har varit upplagd på sociala medier under väldigt kort tid, säger Mathias Larsson.

Olaga integritetsintrång, förklarar åklagaren, hör till de brottsrubriceringar där det enbart ska väckas åtal vid särskilt allvarliga fall. Förtal och förolämpning är andra brott som prövas efter samma måttstock. I det här fallet har det inte varit så illa, anser Mathias Larsson.

– Ingenting tyder på att det har funnits ett ont uppsåt, inget uppsåt att skada någon person.

Att många som sett filmen kan ha farit illa påverkar inte bedömningen.

– Jag kan inte resonera så, jag måste titta på det enskilda fallet. Det finns fall där man sprider filmer och bilder där det finns ett mer tydligt uppsåt att orsaka någon skada, där det mer liknar ett förtal. Här går det inte att bevisa att det har varit så.

Maria Dufva, kriminolog och föreläsare kring ungas beteende på nätet, hoppas att man gått till botten med det aktuella fallet.

Vad är långt och vad är kort och hur fastställer man vilka avsikterna är? frågar hon sig.

Annons

– Jag upplever att vi fortfarande famlar i de här fallen. Men jag tycker att det är väldigt bra att det prövas och att man tänkt efter ordentligt innan man landat i det här beslutet.

Några domar har fallit i brottskategorin olaga integritetsintrång, sedan personer filmat och spridit materialet vidare. Brottsrubriceringen har funnits sedan 2018.

När det kommer till filmer som den som spreds i Eslöv efterfrågar Maria Duvfa domar med laga vunnen kraft.

– Det är nödvändigt för att man ska veta hur man ska kunna förhålla sig till det framöver, säger hon.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan