Annons

Annons

Kraftig ökning av covidfall i Skåne

Coronapandemin

Antalet bekräftat sjuka i covid-19 har ökat kraftigt i Skåne – antalet fall per dygn är nu uppe i 89. Mycket oroväckande, enligt smittskyddsläkaren Eva Melander.

– Det är en dubblering, säger hon.

Antalet sjuka i covid- 19 ökar i Skåne.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Den största delen av ökningen, 90 procent, står personer som är mellan 19 och 49 år gamla för.

– Vi är fortfarande på en låg nivå ur ett internationellt perspektiv, men ökningen är tydlig och klar. De som drabbas har i huvudsak mild sjukdom. De har provtagit sig i självprovtagningen. De är inte svårt sjuka, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Skåne.

Även om smittan fortsatt ligger på relativt låga nivåer är ökningen i sig anmärkningsvärd, menar Eva Melander.

– Det är ett tecken på att vi kan ha en ökande samhällssmittspridning, säger hon.

Ökningen finns över hela Skåne, men med flest fall i Malmö och Helsingborg med omnejd.

– Det är inget konstigt, det är ett sådant fenomen man ser överallt i andra länder. Där man bor tätare har man i regel mer smitta.

Annons

Det är fortfarande få äldre som drabbas. Små utbrott syns på skolor, arbetsplatser och i samband med idrott – samt begravningar och fester.

Annons

– Det har varit after work där man sett ansamlingar av fall, säger Eva Melander.

Förklaringen kan vara en ”pandemitrötthet”.

– Befolkningen blir trött på pandemin och orkar inte riktigt hålla i att följa de rekommendationer som ges, säger Eva Melander.

Att jämföra antal smittande är lite klurigt. Under våren, när coronaviruset gissningsvis spreds som mest i Skåne, provtogs inte personer som hade milda symtom.

– Då hade vi med största sannolikhet väldigt många milda fall ovanpå de svårt sjuka, äldre, som vi då såg, säger Eva Melander.

Ökningen förklaras alltså delvis av att allt fler skåningar gör självtester. Bara på måndagsförmiddagen var över 3 300 självtester bokade via 1177.se.

I augusti och september var det mellan 30 och 40 fall per dag. Och nu är det alltså nästan 90 fall per dag.

– Det är en dubblering av antalet fall. Och det är väldigt anmärkningsvärt, säger Eva Melander om dagens smittosiffror.

Positivt är att det fortfarande är få personer som får sjukhusvård för covid-19.

– Vi är uppe i ett tjugotal fall nu. Det har rört sig mellan tio, femton, tjugo under sommaren och fram till nu. Det är positivt, att det ännu inte riktigt har avspeglat sig på sjukhusvården, säger Eva Melander.

Tio äldreboenden i Skåne har ett eller flera fall av covid-19 just nu, och är därför föremål för smittutredning. Antalet äldre personer som var smittade är fortfarande på en låg nivå, även om även den siffran ökat något. Förra veckan konstaterades 40 äldre smittade av coronaviruset.

Det finns en oro för ökad smittspridning med tanke på stundande höstlov – som innebär tänkbart ökat resande, fler aktiviteter, Halloweenfirande och annat.

”Ju fler personer man träffar, som man inte skulle träffat annars, innebär en ökad risk för smittspridning i samhället och mellan områden. Störst risk vid långvarig nära kontakt”, skriver Eva Melander i ett mejl till HD och Sydsvenskan.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy