Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Låt Malmö bli pilotkommun för att anställa läkare inom äldreomsorgen.”

Malmö är en lämplig försökskommun av flera skäl. Det skulle kunna påskynda en kvalitetsförbättring av stadens äldreomsorg som år efter år når ovärdigt låga nivåer i Socialstyrelsens jämförelse av äldreomsorgen i Sveriges kommuner, skriver Per Einarsson, Torsten Elofsson och Birgitta Södertun, KD.

Många äldre har svårt att ta sig till sjukhus och vårdcentraler. Om inget görs blir resultatet liksom ofta idag att äldre som behöver vård hamnar på sjukhusens akutmottagningar på kvällar, nätter och helger, skriver artikelförfattarna.Bild: Johan Nilsson / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
År 2020 kommer för alltid att vara förknippat med pandemin, covid-19 och brister i omsorgen och vården av seniorer på Sveriges äldreboenden. Under våren blev behovet av högre medicinsk kompetens på äldreboendena tydligt. Det råder inget tvivel om att det både är akut och skriande.
En stor del av de äldre som dog i början av pandemin var inskrivna på äldreboenden. Rapporterna har varit alarmerande och hjärtskärande. Dödligheten i gruppen 70 år och äldre har varit betydligt högre än för yngre människor. Att det varit så gör det särskilt viktigt att fundera på hur landets äldreomsorg och sjukvård ska organiseras för att förhindra smittspridning på äldreboenden.
Trots att mer än 25 procent av svensk sjukvård bedrivs i kommunerna är det förbjudet för kommunerna att anställa läkare inom hemvården och äldreomsorgen, verksamheter som bedrivs i kommunal regi. Det vill Kristdemokraterna ändra på.
Malmö bör bli pilotkommun för att anställa egna läkare inom äldreomsorgen. Det finns flera skäl till att vi anser att Malmö är en lämplig försökskommun. Det skulle kunna påskynda en kvalitetsförbättring av stadens äldreomsorg som år efter år når ovärdigt låga nivåer i Socialstyrelsens jämförelse av äldreomsorgen i Sveriges kommuner.
Situationen inom Malmö stads äldreomsorg är så allvarlig att det krävs omfattande reformer och modiga förslag för att komma till rätta med den. Malmös seniorer förtjänar bättre.
Även om smittspridningen hittills under pandemin generellt varit lägre i Skåne och Malmö än i Stockholm och Västra Götaland är bristerna inom äldreomsorgen i Malmö ett strukturellt problem som funnits under lång tid.
Inte minst läkare som är specialiserade på åldrandets sjukdomar, geriatriker, och allmänläkare bör kunna anställas på äldreboenden. Det skulle underlätta arbetet för alla som jobbar inom äldreomsorgen, höja den medicinska kompetensen och öka tryggheten för de äldre.
Kristdemokraterna tror på den nära vården, alltså att patienterna får en lättillgänglig och personlig vård, och på att våga pröva nya sätt att organisera svensk hälso- och sjukvård.
Vi är övertygade om att sårbarheten i den kommunala och regionala vården skulle minska och ge ökad medicinsk säkerhet när patienterna har lättare att komma i kontakt med läkare. Om kommunerna skulle få anställa läkare skulle geriatriker och allmänläkare också få fler arbetsgivare att välja mellan, något som i sin tur skulle göra jobben attraktivare och medföra fler karriärmöjligheter.
Sedan den 1 januari 1992, när Ädelreformen genomfördes, har kommunerna ett visst ansvar för hälso- och sjukvården och får därmed anställa sjuksköterskor. Men det har hänt mycket sedan 1992. Idag går det att hemma hos patienterna behandla sjukdomar som tidigare krävde sjukhusvård. Dessutom får allt fler sköra äldre mycket medicin och behöver regelbundna läkarundersökningar.
Många äldre har svårt att ta sig till sjukhus och vårdcentraler för att få den vård de behöver. Om inget görs blir resultatet liksom ofta idag att äldre som behöver vård hamnar på sjukhusens akutmottagningar på kvällar, nätter och helger för problem som skulle kunna förebyggas eller åtgärdas om kommunens äldreomsorg hade haft tillgång till egna läkare.
Om kommunerna fick anställa läkare skulle det medföra ökade möjligheter att utveckla den nära vården och vara ett bra sätt att möta den utveckling som äldre människor förväntar sig av ett välfärdssamhälle.
Per Einarsson (KD), regionråd i Skåne.
Torsten Elofsson, ordförande för KD Malmö.
Birgitta Södertun, första vice förbundsordförande för KD Seniorer.
Gå till toppen