Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Bergh: Får gigekonomin oförtjänt klä skott för andra systemfel i samhället?

Rapport visar att det finns matkurirer som trivs med sitt arbete, skriver välfärdsforskaren Andreas Bergh.

Tidningens reporter Dan Ivarsson wallraffade som cykelbud för Foodora.Bild: Lars Brundin
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
”När man jobbar på restaurang kan man inte sitta och ta det lugnt, men här kan jag välja att ta en paus då och då.” Så säger en av de 34 matkurirer som intervjuas i rapporten ”Varför gigga som matkurir?”, skriven av Linda Weidenstedt (disputerad sociolog), Andrea Geissinger (doktorand i företagsekonomi) och Monia Lougui (teknologie doktor) för näringslivets forskningsinstitut Ratio och presenterad vid ett seminarium för ett par månader sedan. Dan Ivarsson hänvisar i denna tidning till rapporten i sin granskning av hur det är att jobba som matkurir åt Foodora: Påfrestande, farligt och otryggt. Men rapporten säger betydligt mer än så.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen