Annons

Annons

Coronapandemin

Kraftig ökning av smittan i Skåne – alla uppmanas skippa fester och fulla affärer

Den kraftiga ökningen av coronasmitta i Skåne gör att rekommendationerna till alla skåningar vässas. Smittan ligger nu över 100 fall per dag i snitt över sju dagar. Det är i vardagen som alla måste skärpa sig, uppmanade smittskyddsläkare Eva Melander.

Smittskyddsläkare Eva Melander uppmanar skåningarna till skärpning: att inte gå på fester, after work eller ha stora möten på arbetsplatsen.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

– Gå inte på fester eller after work! Om affären eller köpcentrumet är fullt, vänta med att gå in! Och min uppmaning till arbetsplatser är: Var kreativa och flexibla för att inte sprida smitta. Fler än vanligt behöver stanna hemma – ersätt fysiska möten med digitala, sade hon på onsdagens presskonferens.

Fortfarande är få av de coronasmittade så sjuka att de behöver sjukhusvård. Just nu ligger tre covid-sjuka personer på iva, och 20 på vårdavdelning i Skåne.

– Belastningen som vi hade på vården i våras, vi vill inte tillbaka dit! Sade Eva Melander.

Region Skåne är inte främmande för att införa lokala restriktioner, om det visar sig att fler blir allvarligt sjuka, sade regiondirektören Alf Jönsson.

–Om det är nödvändig tvekar jag inte ta ytterligare beslut för att inte hälso- och sjukvården ska dras ner, så att vi inte kan ta hand om alla patienter som fått avstå vård under våren, sade han, men betonade att Skåne ännu inte har samma tryck på sjukvården som i Uppsala.

Annons

På tisdagen redovisades 315 nya smittfall, vilket är skyhögt över alla tidigare dagsnoteringarna även som ansamling efter helger. Det har dragit upp det genomsnittliga smittalet som nu ligger över 100 per dag räknat över sju dagar jämfört med 55 för bara en vecka sedan.

Annons

Den skarpa toppen kan enligt Eva Melander hänga ihop med att Region Skåne nu har regler för hushållskarantän, alltså att personer som bor ihop med en smittad person ska provtas och stanna hemma. Och att förkylningssäsongen är igång.

Antalet virustester slog också rekord förra veckan, och låg över 20 000. Men det som oroar smittskyddsläkaren är att andelen av de testade som är bekräftat smittade har ökat.

– Bland självtesterna är det 5 procent positiva. Av de prover som utförs på patienter är 3,5 procent positiva, Det är tecken på en ökad smittspridning, sade hon.

– Smittan har ökat mest i gruppen 19-49 år, men också i gruppen 50-69 år.

Majoriteten har ännu så länge milda symptom. Och medan man tidigare sett en liten koncentration av fall i Malmö och Helsingborg, så ligger nu ökningen utmed hela västra Skåne. Även i Lund och dessutom i Kristianstad.

– Det ökar överallt i Skåne, utom i de sydöstra delarna. Det är en generell smittspridning, varnar Eva Melander.

Annons

– Rapporterna kommer in från arbetsplatser, skolor, vid begravningar, fester, after work. Idrottsklubbar hör av sig om både yngre och äldre utövare.

På tio äldreboenden har det rapporterats ett eller flera smittade.

Även regiondirektören Alf Jönsson tryckte hårt på det personliga ansvaret. Att fortsätta jobba digitalt, inte åka kollektivt om man inte måste, ta trappor istället för en hiss.

– Alla måste ställa sig frågan: vad kan jag göra?

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy