Annons

Annons

Annons

Annons

opinionFoodora och gig-arbetarna

Aktuella frågor
”Centerpartiet och Liberalerna kan redan korka upp champagnen.”

Svensk arbetsmarknad har öppnat för osäkra anställningar och företag kan behandla anställda som boskap. Det skriver Kenneth Pettersson, ordförande i Transport, avdelning 12.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tidningens reporter testade att jobba för Foodora under en månad.

Bild: Lars Brundin

Annons

Arbetsvillkoren på Foodora och andra så kallade gigföretag är usla. Det visar inte minst den granskning som denna tidning har gjort (18/10).

Osäkra anställningar och företag utan kollektivavtal utnyttjar sin arbetskraft och behandlar den illa. Personalen vet att de riskerar sin anställning om de vågar klaga eller påpeka brister i arbetsmiljön.

Facken kämpar för rätten till trygga anställningar, en lön som man kan leva på och för att företag ska teckna kollektivavtal så att arbetsgivare och anställda är överens om vilka villkor som ska gälla på arbetsplatserna. Allt detta går Centerpartiet och Liberalerna emot och hävdar att anställningstryggheten med las, lagen om anställningsskydd, måste försämras och hänvisar till att företagen har svårt att bli av med personal om de gör en felrekrytering.

Annons

Annons

Det verkar inte som om Centern och Liberalerna vet hur svensk arbetsmarknad fungerar. Det är inte ett stort problem för företag att göra sig av med personal, problemet är att de måste ha en grund för det och att de inte kan göra sig av med personal som säger emot och som hävdar sina rättigheter och vågar ställa krav.

Många stora företag använder sig av bemanningsbolag och har samma person inhyrd i åratal innan de eventuellt erbjuder en anställning. Företag kan också stapla visstidsanställningar på varandra eller provanställa i sex månader. Dessutom finns det en anställningsform som heter allmän visstid som kan användas vid till exempel arbetstoppar och särskilda projekt.

Om det inte är möjligt för en arbetsgivare att bilda sig en uppfattning om en person är lämplig att anställa efter sex månaders provanställning eller år av visstidsanställningar när kan de då tänka sig att tillsvidareanställa, efter tre år, aldrig?

Liberalerna och Centerpartiet pratar om att de vill modernisera las, men vad de egentligen vill är att återgå till 1930-talet när arbetare snällt höll mössan i hand och tackade arbetsgivare för att de hade ett arbete.

Vad är nästa ”modernisering” som Liberalerna och Centerpartiet kommer att kämpa för? Är det att avskaffa du-reformen och att arbetarna ska tilltala fint folk med titel?

Sverige har många arbetslösa idag, inte minst på grund av coronaviruset. Situationen blir inte bättre av att Sverige har en arbetskraftsinvandring till yrken där människor som redan bor här och är arbetslösa skulle kunna få jobb. Fast det är klart, då kanske arbetarna vågar ställa krav på drägliga löner och en dräglig arbetsmiljö.

Annons

Annons

Att modernisera las vore att stärka de anställdas rättigheter, inte tvärtom.

Men Centerpartiet och Liberalerna kan redan korka upp champagnen. De har ju redan fått som de vill. Svensk arbetsmarknad har öppnat för osäkra anställningar och företag kan behandla anställda som boskap.

När Centerpartiets ledare Annie Lööf och Liberalernas Nyamko Sabuni med stor övertygelse pratar om att de vill lagstifta så att anställningstryggheten försämras, borde de tänka på sina lokala partifunktionärer som ska försvara en sådan politik. En politik som försämrar villkoren för alla anställda och som partitoppar tror ska hjälpa det fåtal företag som anser att de idag har svårt att avskeda anställda utifrån en saklig grund.

Kenneth Pettersson, ordförande i Transport, avdelning 12.

Annons

Annons

Till toppen av sidan