Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Sverige behöver fler brottsbekämpande byråkrater.”

Uppfinningsrikedomen är stor och de kriminellas möjligheter till synes oändliga. Samhället behöver mobilisera, skriver Per Bolund och Johanna Öfverbeck (MP).

Det är viktigt att Tullen har tillräckliga resurser, skriver Per Bolund och Johanna Öfverbeck, Miljöpartiet.Bild: Patrick Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Den grova organiserade brottsligheten tjänar stora pengar på den svenska välfärden. Med företag som täckmantel lurar den till sig pengar som egentligen ska gå till bidragstagare, personer med funktionsnedsättning och seriösa föreningar.
Men inte bara välfärdssystemen attackeras, den grova organiserade brottsligheten verkar där den kan tjäna så mycket pengar som möjligt, där upptäcktsrisken är så liten som möjligt. Därför startas företag, föreningar och organisationer för att tillskansa sig assistansersättning, föreningsbidrag, lönebidrag och tandvårdsbidrag. Därför fuskas det med brandskydd, livsmedel, moms, personalliggare och stöldgods som saluförs som vanliga varor. Därför smugglas allt som kan smugglas: vapen, sprit, cigaretter, godis, hundvalpar, droger likaväl som människor för sexuella ändamål och som arbetskraft.
Uppfinningsrikedomen är stor och de kriminellas möjligheter till synes oändliga. Samhället behöver mobilisera och då behöver poliserna få sällskap av fler brottsbekämpande byråkrater.
Olika myndigheter och kommunala förvaltningar har olika verktyg. Låt oss ta ett exempel:
Ett av de större vapenbeslag som Malmöpolisen har gjort i år möjliggjordes genom en rutininspektion som miljöförvaltningen gjorde i en butik i Malmö. Livsmedelsinspektörerna hittade misstänkt stöldgods i form av smink. De larmade polisen, som hittade både droger och ammunition – vilket i sin tur ledde till en husrannsakan hos butiksägaren, där skjutvapen, bangers och mer ammunition påträffades. Det var alltså tack vare livsmedelsinspektören som polisen fick upp ögonen för butiken där stöldgodset och vapnen fanns.
Miljöpartiet har en rad förslag för att stärka arbetet mot organiserad brottslighet:
1. Satsa på mer myndighetssamverkan och tillsyn
Malmö är ett gott exempel på hur myndighetssamverkan och tillsyn kan användas som ett redskap mot den organiserade brottsligheten. I samarbete mellan Malmö kommun och myndigheter, som Polisen, räddningstjänsten, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Kronofogden, genomförs gemensam tillsyn för att spåra illegal verksamhet och illegala produkter. Hela Sverige bör dra lärdom av Malmös arbetssätt. Samordningen och uppföljningen måste stärkas. Tillsynsåtgärder inom exempelvis miljö, hälsa och brandskydd har en outnyttjad potential att fungera som ett redskap för att upptäcka brottsliga upplägg.
2. Förbättra tjänstepersonernas förutsättningar att förhindra brott
Byråkrater spelar en viktig roll när det gäller att förhindra och upptäcka välfärdsbrott. Regeringen har gett tolv myndigheter i uppdrag att samverka mot organiserad brottslig­het, däribland välfärdsbrott. Arbetet ger konkreta resultat i form av fällande domar, återkrav på stora belopp samt beslag av narkotika och vapen. Men det kan bli ännu mer effektivt om brotten kan förhindras, innan pengar har betalats ut.
Inte sällan fattar enskilda tjänstepersoner beslut om välfärdsinsatser. Därför är det nödvändigt att alla handläggare har kunskap om välfärdsbrottslighet och att det finns kontrollmekanismer till exempel riskanalyser, som kan vara ett stöd att identifiera misstänkta brottsupplägg. Det kan handla om företag som på ytan ser seriösa ut men som bedriver sofistikerade, svåridentifierade, kriminella upplägg.
Organisationen runt dem som fattar myndighetsbeslut behöver ses över, så risken att de utsätts för hot minskar. Medarbetarskyddet behöver bli mer omfattande, samtidigt som risken för att utsättas för olika typer av påverkan måste minska. Då kan biståndshandläggare, medarbetare på Försäkringskassan och den som beslutar om lönegarantier bli brottsbekämpande byråkrater.
3. Stärk Tullverket
En ny rapport från Tullverket beskriver hur kriminella nätverk använder sig av liknande affärsmodeller som lagliga verksamheter och att det därför kan vara svårt att identifiera deras brottslighet. Till exempel kan chaufförer vara omedvetna om illegala varor i sin last.
Det är viktigt att Tullen har tillräckliga resurser, kan förlita sig på relevant lagstiftning och har tillräckliga befogenheter för att effektivt övervaka varuflödet in och ut över landets gränser.
Tullverket måste förstärkas, så att dess anställda har möjlighet att ingripa och använda tvångsmedel när de påträffar illegala varor.
För att krossa den organiserade brottsligheten behöver samhället plocka sönder dess organisationer. Fler brottsbekämpande byråkrater är ett viktigt verktyg för att attackera kriminaliteten på alla fronter.
Per Bolund (MP), språkrör, och Johanna Öfverbeck (MP), rättspolitisk talesperson och riksdagsledamot.
Gå till toppen