Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dragkampen om Förintelsemuseet: ”Det får inte bli ett lokalt perspektiv”

Dragkampen om ett nytt statligt Förintelsemuseum är i full fart mellan främst Malmö och Stockholm. Men Forum för levande historia, som precis fått 10 miljoner för att påbörja arbetet med museet, är inte nöjda med regeringens utredning. ”Det finns en brist på förståelse för vad vi håller på med”, säger Ingrid Lomfors.

Ingrid Lomfors, överintendent för Forum för levande historia, menar att man behöver se 1900-talet som en sammanhållande epok för att förstå det. ”Andra världskriget hade aldrig hänt om inte första världskriget inträffat. Kalla kriget hade inte hänt om inte andra världskriget hänt. Man riskerar att tappa massa lärdomar om man plockar ut en tårtbit. Det är i upptakten till Förintelsen som lärdomarna finns. Finns det något därifrån vi kan lära oss idag för att säkerställa att vi aldrig hamnar där igen? Timothy Snyder sade en gång att det finns många likheter mellan 1930-talet och nuet, men att lärdomarna inte ligger i likheterna utan i den stora skillnaden: att vi har facit.”Bild: Martin Skoog
Sedan statsminister Stefan Löfven utlovade ett svenskt Förintelsemuseum har diskussionen pågått om placeringen. Regeringen har ett uttalat mål om att utlokalisera fler myndigheter och Malmö stad har kämpat i flera år för att få ett statligt museum förutom Moderna Museet-filialen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen