Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Marie Pettersson: En läsupplevelse utöver det vanliga när Edith Södergrans liv och diktning blir barnbok

Södergrans dikt ”Landet som icke är” har analyserats i snart hundra år. Men kan den vara något för barn? Ja, tycker Marie Pettersson som har läst en ny barnbok som hämtat inspiration från Södergrans värld. Men det krävs en vuxen ledsagare under läsningen.

Kristina Sigunsdotter (text) och Clara Dackenberg (illustration) har tillsammans skapat ”Landet som icke är”.Bild: Antony Hill
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Modernisten Edith Södergran är en av litteraturhistoriens största nordiska poeter, och många har kanske bekantat sig med hennes poesi någon gång på gymnasiet via den erotiska och emancipatoriska dikten ”Dagen svalnar”. Hennes liv var kort och egensinnigt. Hon växte upp runt sekelskiftet i ett stort hus i Raivola i dåvarande Finland och tillbringade mycket tid ensam med sin excentriska mamma, efter det att fadern gått bort i tuberkulos. I huset studerade hon och började tidigt att skriva; som 24-åring debuterade hon med samlingen ”Dikter”. Hennes Nietzsche-inspirerade och nyskapande poesi satte för alltid sin prägel på den nordiska modernismen, trots att hennes totala produktion inte var så stor. 31 år gammal gick hon samma öde till mötes som sin far och dog i tuberkulos efter ett flertal vistelser på sanatorium.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen