Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nobelpris på väg till ditt kök – så skapar gensaxen ny och bättre potatis

När forskarna i Alnarp satte den nobelprisade gensaxen i en potatis fick de fram en efterlängtad gröda. Snart finns kanske resultatet i ett köksskåp nära dig. I odlingsrum och växthus på Sveriges Lantbruksuniversitet växer potatis som kan förändra produktionen av livsmedel – och spara in tusentals ton kemikalier varje år.

I odlingsrummet på SLU i Alnarp gror och växer genförändrade celler till potatisplantor. Mariette Andersson är biokemist och forskare vid SLU.Bild: Hussein El-Alawi
Du kanske inte bryr dig om modifierad stärkelse till vardags, men uttrycket står på var och varannan förpackning i ditt kylskåp och skafferi.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen