Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Alkoholpolitik för lättstyrda svenskar.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Systembolaget på Baltzarsgatan 1955.

Bild: Lennart Gullberg

Annons

Det sägs ibland att det inte kan vara särskilt svårt att vara politiker i ett land med ett så lättstyrt folk som svenskarna.

Att observationen är träffsäker bekräftas av en bok som kommer ut i dagarna. Mattias Svenssons Så roligt ska vi inte ha det, en historia om svensk alkoholpolitik (Timbro) är en gedigen genomgång av alkoholpolitikens goda föresatser, dess hyckleri och osvikliga förmåga att locka fram mygel, myndighetsmissbruk och mutkultur.

Annons

Annons

Boken tar sats i Gustav II Adolfs brännvinsstadga från 1622, uppehåller sig i nykterhetsrörelsernas 1800-tal, djupdyker ner i 1900-talets första hälft med motbok och systembolag, skildrar liberaliseringen i samband med EU-medlemskapet och landar slutligen i 2000-talets gigantiska mutskandaler.

På vägen erbjuds ett smörgåsbord av godbitar och anekdoter kring godtycke och myndighetsmissbruk:

En systembolagschef förde ett helt privat personregister över sin kundkrets – på motbokens tid kunde du handla enbart i bolaget närmast din bostad. En person ur arbetarklassen blev ifrågasatt för att han köpt fransk cognac. Han skulle ha nöjt sig med renat. Det var risk för förlust av motbok för personer ur de lägre klasserna att köpa för fint vin – ”arbetarklassen grinar åt bordeaux”, konstaterade nykterhetskämpen Anna Branting.

Mattias Svenssons skrift är nyttig läsning i en tid som vår, när begrepp som liberalisering fallit i vanrykte och blivit syndabock för allsköns upplevda försämringar.

Den blottlägger också förtjänstfullt hur alkoholpolitiskt hyckleri och godtycke kunnat överleva fram till våra dagar. Det är kunskap som skulle kunna göra svenskarna en smula mindre lättstyrda.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy