Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Renare kläder när gifter skattas högre.

Secondhand är smart – av flera skäl. Som mindre gifter.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Våra kläder kommer inte att döda oss. Men kemikalierna i dem kan påverka vår hälsa. Studier har kopplat samman gifter som används i kläder med allt ifrån hudutslag och allergier till hormonrubbningar, adhd och cancer. Och det är förstås ingenting i jämförelse med besvären som drabbar textilarbetarna, som andas in de potenta ångorna dag in och dag ut.
Det är, som klimatorganisationer länge har påtalat, hög tid att spänna de politiska musklerna mot textilindustrin – en av de hälsovådligaste och mest klimatförstörande industrierna på jorden. Men frågan är i vilken ände man ska börja.
Ett sätt är förstås att försöka förändra själva produktionen genom att förbjuda alla ämnen som har bevisad skadlig effekt på hälsa och miljö. Det har i huvudsak varit EU:s strategi sedan European Chemicals Agency, ECHA, grundades 2007. Den europeiska kemikalielagstiftningen, antagen samma år, innebär att en rad ämnen med bevisade skadliga effekter har förbjudits från att användas och säljas i EU.
Till de största framgångarna räknas förbudet mot nonylfenoletoxylat, NPE, ett svårnedbrytbart hormonstörande ämne som används i textiler. Ämnet förbjöds inom EU under tidigt 00-tal. Men efter att en Greenpeacerapport visat på fortsatt höga halter av ämnet i europeiskt vatten 2011 – från kläder som tillverkats utanför EU – utökades förbudet 2015 till att även gälla för importerade varor.
Unionens arbete för att skydda oss från farliga kemikalier må vara byråkratiskt och – som ofta med EU – ibland onödigt långsamt. Men det har gett resultat. Medan EU har förbjudit tusentals skadliga ämnen från att användas i smink, kläder och produkter i våra hem kan motsvarande ämnen som förbjudits i USA räknas på två händer.
Problemet är förstås att det finns oändligt med olika kemikalier. När vissa ämnen förbjuds kan producenten enkelt byta ut dem mot andra lika dåliga, eller sämre alternativ.
Alternativet är att göra som Sverige. Som en del av januariavtalet presenterade regeringen i våras ett förslag på en kemikalieskatt på alla kläder och skor, som nu är tänkt att börja gälla under 2022. Enligt förslaget, från utredningen som presenterades i april, kommer handlare som kan visa att varorna är giftfria – utifrån en lista med rödlistade kemikalier – att få tillbaka upp till 95 procent av skatten.
Tanken är god. I praktiken innebär det förstås att konsumenterna straffas när priserna på varorna höjs. Att drygt 83 procent av alla kläder och skor som säljs i Sverige inte innehåller de förbjudna kemikalierna innebär dessutom onödigt byråkratiskt krångel för många företag som måste redovisa att deras produkter är ”rena”. Många klimatorganisationer undrar därtill med rätta varför den nya skatten inte är tänkt att gälla för andra textilprodukter, som till exempel lakan, handdukar och gardiner, som innehåller samma kemikalier.
Men förslaget kan åtminstone ses som bevis på en positiv trend. En ökad klimatmedvetenhet och en klocka som tickar har äntligen satt politisk press på textilindustrin. Tyvärr finns det inga enkla lösningar i kampen mot kemikalierna som hotar både vår hälsa och planet.
Gå till toppen