Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ola Tedin: Bespara de äldre två coronafel i rad.

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Skåne inför nu skärpta rekommendationer för att bekämpa smittspridningen. Skåningarna uppmanas att undvika kollektivtrafik och avstå från att vistas i butiker och köpcentrum. Publiktaket för arrangemang behålls vid 50 personer. De nya coronaråden gäller fram till den 17 november – minst.
Regionen, som klarade sig relativt lindrigt undan under våren och sommaren, står nu inför ett kraftprov. Inte minst måste de äldre och andra riskgrupper skyddas.
I maj konstaterade Socialstyrelsen i sin statistik att över 90 procent av dem som dött i covid-19 var över 70 år, hälften bodde på äldreboenden och en fjärdedel hade hemtjänst. Antalet avlidna i alla åldrar låg då på sammanlagt runt 4 000, den siffran har nu stigit till snart 6 000.
När nu viruset åter börjar spridas finns det två nyligen fattade beslut som är illavarslande:
Den 1 oktober hävdes besöksförbudet på äldreboenden och i förra veckan slopades de särskilda rekommendationerna för äldre.
Kriser blir till just för att de är så svåra att förutsäga. Varje kristillfälle är unikt och därför omöjligt att planera inför, det är ju därför det blir kris, brukar det heta. Det stämmer, men bara till viss del. Till exempel var lärdomarna från Estoniakatastrofen inte direkt överförbara på undsättningen av de drabbade efter tsunamin i Sydostasien.
Men en statsminister utan livvakt mördades 1986 och 17 år senare mördades en utrikesminister som inte heller hade personskydd. En stor skogsbrand i Västmanland 2014 avslöjade stora brister i krisberedskap och kriskommunikation. Sommaren 2018, efter fyra års oändligt analyserande, teoretiserande och planerande inom landets krisberedskapsorganisationer rasade ändå ett 50-tal stora svårkontrollerbara skogsbränder samtidigt i landet. Räddningstjänst från Polen kom till vår undsättning när brandslangar och annan materiel hotade att ta slut och räddningspersonalen stod på gränsen till utmattning.
Sommaren 2017 kom det fram att Transportstyrelsen gjort mängder av topphemlig data tillgänglig för utomstående efter att ha utlokaliserat skötseln av sina dataservrar till Serbien. Under tisdagen avslöjade DN att ett företag med mängder av detaljerad hemlig information om bland annat skalskyddet i riksdagen, Riksbanken, Skatteverket och andra känsliga samhällsviktiga verksamheter hade hackats och materialet gjorts tillgängligt på internet. Det är uppenbart att de ansvariga på det drabbade företaget inte dragit lärdom av Transportstyrelsens misstag för tre år sedan.
Före Palmemordet brukade nationella kriser proklameras när svenska landslaget i ishockey förlorat mot Västtyskland, eller när fotbollslandslaget missat att ta sig till VM. Men efter mordet har Sverige fått sin beskärda del av definierande och omskakande nationella trauman. Men det är som om lärdomarna ändå har svårt att tränga in.
Coronapandemin slog hårt mot landets äldreboenden under sin första fas. Frågan är om det går att ta för givet att lärdomarna från våren och försommaren har tagits till vara och att missgreppen inte upprepas. Viruset tar nu åter sats efter sensommarens och höstens tillfälliga andrum.
En gång är ingen gång, två gånger är en vana, säger ordspråket. Ett dubbelfel i coronabekämpningen vore förödande. För de äldres och riskgruppernas skull måste det bli rätt den här gången.
Gå till toppen