Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dramatisk vab-ökning bruten

Efter september månads kraftiga ökning av antalet ansökningar om ersättning för vård av barn, ser Försäkringskassan nu att antalet ansökningar börjat stabilisera sig på mer normala nivåer.

Antalet vab-ansökningar var oväntat många i september. Nu ser nivåerna ut att återgå till de mer normala. Arkivbild.Bild: JESSICA GOW / TT
I början av september sköt antalet ansökningar om ersättning för vård av barn, så kallad vab, i höjden. Den 7–13 september inkom nästan 150 000 ansökningar till Försäkringskassan, en ökning med 75 procent jämfört med samma period i fjol.
Den dramatiska uppgången från tiden runt skolstarten har dock inte hållit i sig. Mellan den 19 och den 25 oktober minskade antalet ansökningar till omkring 100 000, vilket är 11 procent fler än förra året.
– Vi ser alltid en ökning vid skolstarten då barnen blir mer sjuka och ”vabben” ökar under några veckor. Men toppen var betydligt högre i år än 2019. Nu ser vi dock att inflödet ser ut att ha stabiliserat sig, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.
Försäkringskassans tolkning är att september månads höga siffror är en kombination av den faktiska ökningen av antalet sjukdomsfall och de striktare reglerna kring sjukdomssymtom som kommit med coronapandemin.
– Föräldrar har fått tydliga direktiv om att hålla barnen hemma vid minsta symtom. Så vi kopplar ökningen dels till de vanliga förkylningsmönstren vid skolstart, och dels till riktlinjerna kring coronapandemin, säger Jenny Cederborg.
Fakta

VAB - det här gäller

Vid bestående sjukdomssymptom rekommenderar Folkhälsomyndigheten att förskolebarn stannar hemma, dock utan att testas för covid-19.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att elever i skolåldern som har symtom på covid-19 testas om det bedöms vara ändamålsenligt utifrån den prioritering av provtagning som är aktuell i regionen. Syftet är att eleverna snabbare ska kunna återgå till undervisningen.

För föräldrar som vabbar gäller krav på läkarintyg från och med 1 november – dock endast om barnets sjukperiod är åtta dagar eller längre.

Källor: Folkhälsomyndigheten och Försäkringskassan

Gå till toppen