Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-bas vill ha gemensamma coronaregler

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Arkivfoto.Bild: Olivier Hoslet/AP/TT
Stormen är ännu inte över och vi sitter i samma båt. Orden kommer från EU:s permanente rådsordförande Charles Michel inför veckans extrainsatta webbtoppmöte med medlemsländernas stats- och regeringschefer.
I ett nyhetsbrev betonar Michel vikten av mer och bättre testande och ett effektivare sätt att spåra smitta. Men han vill även samordna de åtgärder som medlemsländerna vidtar.
”EU:s medlemsländer måste enas om gemensamma regler för självisolering och karantän. Det finns ingenting komplicerat med det. Det är bara en fråga om politisk vilja”, skriver Michel.
Flera länder, inte minst Sverige, är dock starkt skeptiska mot gemensamma åtgärder på hälsoområdet, där EU än så länge har ytterst lite att säga till om.
Veckans webbtoppmöte hålls på torsdag kväll och är tänkt att följas av fler regelbundna webbmöten för att avhandla läget kring pandemin.
Gå till toppen