Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Inför avdragsrätt för kulturupplevelser enligt samma modell som för friskvård.”

Vi vill att regeringen och riksdagen gör så att företag och näringsliv får möjlighet att bidra till att öka efterfrågan på kulturupplevelser.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Det skriver Joakim Ollén, vd för fastighetsbolaget Kunskapsporten, och Linda Dahlberg Wirje, pr-konsult och styrelseordförande i Skånes Dansteater.
Skånes Dansteater ger föreställningen Transit på Malmö Operas scen. Det är nödvändigt att tänka kreativt kring vilka regler som ska gälla för antalet besökare vid kulturevenemang, skriver Joakim Ollén och Linda Dahlberg Wirje.Bild: Lars Brundin
Ett aktivt kulturliv är en förutsättning för ett levande samhälle. Det är sorgligt att se hur en så stor del av landets kulturaktiviteter förtvinar i pandemin.
I delar av näringslivet sker nu en snabb återhämtning som ger både sysselsättning och hopp. Men utsikterna för kulturlivet fortsätter att vara mörka.
Det är hög tid för regeringen att börja planera för hur kulturen kan få förutsättningar för att rivstarta. Det krävs åtgärder på både kort och lång sikt.
På kort sikt är det nödvändigt att tänka kreativt kring vilka regler som ska gälla för antalet besökare vid kulturevenemang. Till exempel borde yta och antal sittplatser kunna beaktas. Den nya gränsen på att det får vara högst 300 personer i publiken utgör en klen tröst.
Kulturen har fått vad som kan likställas med näringsförbud och har förlorat enorma summor. Men bakom siffrorna finns också lamslagna kreativa skapare vars verk kanske aldrig får se dagens ljus. De långsiktiga konsekvenserna kan bli omfattande.
Det är dags att införa avdragsrätt för kulturupplevelser enligt samma modell som det lyckade friskvårdsbidraget.
Friskvårdsbidraget infördes 1988 och innebär att arbetsgivare kan göra avdrag för de flesta vanliga motions- och friskvårdsaktiviteter för sina anställda. Det används av många arbetsgivare och har betytt mycket för att stimulera friskvårdsaktiviteter.
Tänk om kulturen kunde stimuleras på samma sätt. Om ett företag idag vill erbjuda sina anställda en kulturupplevelse kan företaget drabbas av sociala avgifter och den anställde av förmånsbeskattning.
Att utöva kultur, som exempelvis att sjunga i kör, har hälsofrämjande effekter, inte minst för den psykiska hälsan. Men också att uppleva teater, dans, opera, en konstutställning eller någon annan kulturföreteelse är berikande och stärker människor.
Vi är övertygade om att många företag skulle se det som naturligt att bidra till sina anställdas kulturaktiviteter om det fanns regler liknande friskvårdsbidraget.
Att det behövs stöd och insatser på såväl nationell som regional och kommunal nivå till kulturen är självklart. Men vi vill att regeringen och riksdagen även gör så att företag och näringsliv får möjlighet att bidra till att öka efterfrågan på kulturupplevelser. Avdragsrätt för företag när det gäller kulturaktiviteter är ett konkret och bra exempel på hur företag skulle kunna stå för personalvårdande insatser även när det gäller kultur.
Vi hoppas att alla goda krafter och initiativ tillvaratas så att kulturen snarast kan påbörja en återhämtning och kan blomma ut när pandemin är över. Det är hög tid att göra kulturupplevelser till något lika värdefullt som friskvård.
Joakim Ollén, vd för fastighetsbolaget Kunskapsporten AB.
Linda Dahlberg Wirje, PR-konsult och styrelseordförande i Skånes Dansteater.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen