Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Ingen anledning till panik. Lugnet kan lösa lasfrågan.

Statsminster Stefan Löfven (S) .Bild: Jessica Gow/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Måndagen var sista dagen att lämna in synpunkter på regeringens omstridda utredning om modernisering av arbetsrätten. Nu måste frågan lösas om förändringar i lagen om anställningsskydd, las. Remissinstansernas synpunkter klargör hur komplext det kan bli.
Arbetsmarknadens parter intar ungefär de ståndpunkter som kan förväntas. Arbetsgivarna välkomnar utökade undantag från turordningsregler vid uppsägningar, men avvisar förslaget om rätt till kompetensutveckling. Det senare välkomnas samtidigt av vissa fackförbund, även om ett flertal sågar hela utredningen.
Men på en punkt är parterna eniga: om arbetsrätten ska "anpassas efter dagens arbetsmarknad" – som det heter i januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L – så borde det ske genom fria förhandlingar mellan arbetsgivare och fackförbund. Och lyckas de enas, så blir det deras avtal och inte utredningsförslaget som görs till ny lag. Men åtminstone officiellt sett är förhandlingsläget låst. Det har långt fler än parterna skäl att beklaga.
Flera tunga, mer oberoende remissinstanser varnar för komplikationer om avtalsförslaget blir lag. Såväl Umeå universitet som Konjunkturinstitutet, KI, ser till exempel en risk för utslagning av äldre arbetstagare. KI anser därför att arbetslöshetsförsäkringen behöver utökas för denna grupp. Och det kan behövas för att den nya lagstiftningen inte ska gå på tvärs med ambitionen att fler ska arbeta högre upp i åren.
Lunds universitet framhåller i sin tur att utredningsdirektiven har varit för snäva. Det anser även Arbetsdomstolen som därtill påpekar att rätten till kompetensutveckling, åtminstone juridiskt sett, är långtifrån glasklar.
Om regeringen ska gå vidare med utredningsförslaget lär det med andra ord behöva justeras, kompletteras och förtydligas för att lagstiftningen ska bli bra. Till råga på allt måste denna grannlaga uppgift lösas utan att det leder till en regeringskris.
Vänsterpartiet hotar med misstroendeomröstning om regeringen förverkligar förslaget. Samtidigt är januariöverenskommelsen – som regeringsunderlaget bygger på – glasklar med att det är antingen utredningsförslaget eller en partsuppgörelse som gäller. Sedan fack och arbetsgivare misslyckats med att komma överens kan det då framstå som om statsminister Stefan Löfven (S) endast kan välja mellan två krisalternativ. Men fullt så illa är det lyckligtvis inte.
I mitten av månaden låg trots allt ett förslag till nytt huvudavtal färdigt för underskrift på parternas bord. Arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och tjänstemännen i PTK var redo att fatta pennorna – det var LO som sade nej efter att ha samlat styrelsen.
Det återstår förstås att se vad ett avtal som två av tre accepterar kan vara värt. Men läget framstår åtminstone inte som hopplöst. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet för Svenskt Näringsliv och PTK nu, i kontakt med riksdagspartier, samtal om att gå vidare med uppgörelsen. Och ingenting hindrar enskilda LO-förbund från att sluta separata uppgörelser med sina motparter. Så skulle de i praktiken kunna ta bakvägen in i avtalet. IF Metall har redan visat intresse för detta och fler av de inblandade lär nu sätta sig ned och granska alternativen på nytt. I bästa fall leder avvägningarna på lite sikt till att det låsta läget kan dyrkas upp.
Det finns all anledning att försöka bevara modellen där stora arbetsmarknadsfrågor avgörs i fria förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Samtidigt är det uppenbart att arbetsmarknadslagstiftningen behöver moderniseras. Med rätt politisk hantering behöver det inte vara omöjligt att göra både och.
Med remissvaren på plats börjar nu beredningen av ärendet i regeringskansliet. Stefan Löfven lovar att inte stressa på:
"Vi har inte bråttom, vi ska göra detta på ett ansvarsfullt sätt."
Så har fler skäl att tänka. För om alla inblandade bara tar det lite lugnt, så kan lasfrågan fortfarande lösas.
Gå till toppen