Annons

Annons

Coronapandemin

Lokala restriktioner: Undvik kollektivtrafik och umgås bara med dina närmaste

Lokala restriktioner införs i Skåne.

Ökningen av covid-fall gör att skåningarna uppmanas att skippa kollektivtrafiken, butiker och endast umgås med sina närmaste.

– Det är okej att fortsätta handla mat men avstå från nöjeshoppning, sa Eva Melander, Region Skånes smittskyddsläkare.

Alf Jönsson, regiondirektör, och Eva Melander, smittskyddsläkare.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Under eftermiddagen hölls en presskonferens om den oroväckande utvecklingen i Skåne.

– Vi har haft en dubblering senaste veckan och har nu över 1300 fall i förra veckan. Och vi ser en spridning över hela Skåne, sa Eva Melander, på en presskonferens som hölls på tisdagseftermiddagen.

Sydsvenskans Erik Magnusson frågade om läget i Skåne jämfört med andra län:

– Vi ser en smittspridning i hela samhället så det gäller att generellt skärpa till allt, svarade Eva Melander.

Hon förklarade att de skärpta råden är till för att undvika ännu värre spridning.

De lokala restriktionerna presenterades till skåningarna i ett pressmeddelande:

• Alla bör undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.

• Resor som inte går att undvika, till exempel resor till jobb, skola eller vårdbesök, kan alltid genomföras.

Annons

• Alla bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där det är risk för trängsel som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Annons

• Alla avråds från att arrangera eller delta i idrottstävlingar och cuper där många möts och där resor är nödvändiga.

• Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka.

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder för att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.

• Arbetsgivare bör ge förutsättningar och uppmana personal att arbeta hemifrån när det är möjligt. Tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten bör undvikas.

Under det senaste dygnet har det skett en nästintill fördubbling av antalet patienter i Skåne som får intensivvård för covid-19. I nuläget vårdas nio patienter på en intensivvårdsavdelning – under måndagen rörde det sig om fem personer, uppger TT.

Antalet patienter som är inlagda på vårdavdelning har ökat från 38 till 48 det senaste dygnet, uppger Region Skåne i ett pressmeddelande.

Bland andra närvarade Alf Jönsson, regiondirektör, Eva Melander, smittskyddsläkare och Anneli Hulthén, landshövding på dagens presskonferens.

Annons

– De skärpta råden är en allvarlig signal som vi måste ta hänsyn till både på jobb och i privatlivet. Samtidigt är det viktigt att vi tar hand om vår hälsa, både socialt och fysiskt. Det gäller nu att hitta balansen mellan att vara försiktig och att än mer noga följa råden om att hålla avstånd, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander i sin kommentar.

Annons

De ansvariga räknar med att den övriga vården inte ska behöva påverkas.

– Vi kommer göra allt vi kan för att inte på nytt behöva skjuta upp vård och låta patienter vänta ännu längre på besök, behandlingar och operationer. Men för att detta ska fungera krävs det nu att vi alla verkligen hjälps åt och följer råden fullt ut, säger regiondirektör Alf Jönsson.

Publiktaket på 50 personer kvarstår dock. Det gäller för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Skåne. Beslutet är fattat på inrådan av Region Skånes smittskyddsläkare och syftar även det till att bromsa smittspridningen.

Skånetrafiken arbetar med appar där man kan planera sin resa för att undvika avgångar med många ombord, man städar tåg och bussar noga samt kör extraturer i rusningstid.

– Alla behöver hjälpas åt för att glesa ut kollektivtrafiken de kommande tre veckorna. Detta så att de som verkligen behöver resa med tåg och buss ska kunna göra det på ett säkert sätt. Hålla avstånd. Visa hänsyn och låt andra stiga av innan du stiger på, säger trafikdirektör Linus Eriksson, i en kommentar.

Annons

Aktuella siffror i Skåne:

Nya konstaterade covid-19-fall senaste dygnet: 242

Totalt antal konstaterade covid-19-fall sedan 2 mars: 8 676

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19 (ögonblicksbild från klockan 8 innevarande dag): 9

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 48

Totalt antal avlidna med covid-19: 290

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy