Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Evelyn Schreiber: Polens moderna abortgalge.

Galgen har blivit ikonisk. Det är den universella symbolen för en tid då kvinnans kropp var så hårt reglerad att en oönskad graviditet kunde försätta henne i livsfara. När aborter var sådant som skedde i källare, ofta av okvalificerade lekmän utan livsviktig utrustning.

A demonstrator with the sign of the women's rights campaign stands with others on the fifth day of nationwide protests against recent court ruling that tightened Poland's restrictive abortion law, in Warsaw, Poland, on Monday, Oct. 26, 2020. The court said it was unconstitutional to terminate a pregnancy due to fetal congenital defects, effectively banning almost all abortions. (AP Photo/Czarek Sokolowski) XCS184Bild: Czarek Sokolowski
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
I tider då aborträtten hotas dyker minnet av galgen upp i det kollektiva kvinnliga minnet.
Nyligen fattade den polska författningsdomstolen beslut om att skärpa landets abortlagstiftning, för att förbjuda abort även av foster med skador. I praktiken innebär det ett nära totalförbud i Polen, som redan innan hade en av Europas strängaste abortlagar.
Historien har lärt kvinnor vad det betyder. Förbud leder inte nödvändigtvis till färre aborter – bara till färre lagliga och säkra aborter. Kvinnorna i Polen kommer att hitta andra sätt. 2000-talets galge ser bara annorlunda ut.
Gemensamt för länder – och delstater i USA – där aborträtten inskränks eller hotas är att de tenderar att ha en stor svart marknad för preparat som används vid medicinsk abort. Fördelarna är att tabletterna är lättillgängliga och att metoden i regel medför små risker. Nackdelen är förstås att det inte finns någon som helst kontroll och övervakning av säljarna eller preparaten.
När kvinnor i Polen inte längre kan få säkra och kontrollerade abortpiller utskrivna av läkare får de lägga sina liv i händerna på suspekta droghandlare online. De som behöver kirurgisk abort tvingas med risk för sina liv tillbaka ned i källarna.
Den polska abortlagstiftningen, som nekar kvinnor i EU självbestämmanderätt över sina kroppar och utsätter dem för fara, är alltså inte bara djupt skamlig. Den öppnar också upp för en kriminell undervärld som sträcker sig långt utanför Polens landsgränser. Om inte det första, så kanske det andra kan få fler EU-länder att protestera.
Gå till toppen