Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppgift: Frankrike överväger ny nedstängning

Frankrike överväger en andra nationell nedstängning till följd av kraftigt ökad smittspridning i landet, rapporterar BFM TV. I Frankrike, liksom i Italien och Storbritannien, är coronasmittan nu tillbaka på vårens nivåer.

En man protesterar mot återinförda virusrestriktioner i Milano sedan smittan ånyo gått upp.Bild: Luca Bruno/AP/TT
President Emmanuel Macron ska hålla ett tal till nationen på onsdagskvällen, och han väntas då presentera åtgärden att stänga ned landet i en månad, rapporterar BFM TV.
– Vi måste förbereda oss på svåra beslut, säger inrikesminister Gérald Darmanin till radiokanalen France Inter på tisdagen.
Franska sjukhus rapporterade 532 nya covidrelaterade dödsfall under dygnet. Det är den högsta siffran i landet sedan i april.
Över 33 000 nya fall av smittan noterades under dygnet. Smittsiffrorna var dock lägre än söndagens rekordnotering på över 52 000 nya fall under loppet av 24 timmar.
Antalet intensivvårdspatienter i Frankrike kan nå samma nivå som under pandemins kulmen i april om inga åtgärder vidtas, säger regeringens talesperson Gabriel Attal.
Omkring 150 personer lades in på intensiven på tisdagen. I måndags lades 186 nya patienter med covid-19 in för intensivvård.
I grannlandet Italien har 221 coronarelaterade dödsfall registrerats det senaste dygnet. Det är första gången dödstalet överstiger 200 under loppet av ett dygn sedan i mitten av maj.
Närmare 22 000 nya fall av covid-19 har konstaterats i Italien det senaste dygnet, meddelar landets hälsodepartement. Det är den högsta dygnssiffran sedan smittan först upptäcktes i landet.
I likhet med vårens våg av smitta är den norditalienska regionen Lombardiet en av de värst drabbade – över 5 000 av det senaste dygnets fall registrerades i regionen.
Totalt har över 560 000 fall av smittan upptäckts i Italien och över 37 000 människor har mist livet sedan de smittats.
Även i Storbritannien tycks en andra våg av smittan nu ha rullat in – 367 nya dödsfall rapporterades där under det senaste dygnet, den högsta siffran sedan i maj.
I slutet av mars, en vecka efter att landet stängts ner för att stoppa smittspridningen, låg motsvarande siffra på 374.
Smittonivåerna har vart relativt låga sedan den landsomfattande nedstängningen hävdes i början av sommaren men börjar nu återigen gå upp – nästan 23 000 nya fall av smittan rapporterades under tisdagen.
För att förhindra att den nya smittvågen blir allt för långvarig har lokala restriktioner den senaste tiden införts på olika platser runt om i landet.
Italien har omkring 60 miljoner invånare, Storbritannien cirka 66,5 miljoner och Frankrike omkring 67 miljoner.
Gå till toppen