Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Osäkert om Malmös gymnasister får komma tillbaka efter lovet

Det blir skarpa besökstak på alla Malmös bibliotek. Många höstlovsaktiviteterna ställs in. Malmös gymnasister får ännu inte veta om de kan återvända till skolan som vanligt på måndag.
– Vi är i en situation vi inte har varit i tidigare, säger Malmö stads ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.

Malmö stad höll på onsdagen en pressträff om hur de nya coronareglerna ska hanteras. Från vänster ledningsstateg Per-Erik Ebbeståhl, tillförordnade kulturdirektören Anne Mattsson och fritidsdirektör Johan Hermansson.Bild: Johan Nilsson/TT
På tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att nya och skarpare coronaregler ska införas i Skåne.
Vid lunchtid på onsdagen hölls ett möte i Malmö stads krisledningsgrupp.
Alla frågor är ännu inte lösta.
Till exempel dröjer Malmö stad fortfarande med frågan om Malmös gymnasister ska få återvända till sina klassrum på måndag, efter att höstlovet är slut.
– Förvaltningen tittar nu på den frågan, i nära dialog med smittskyddsläkaren. Vi återkommer med besked i veckan, säger ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.
Kommunens hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning hade på onsdagen ett tjugotal coronasmittade i hela verksamheten. Det har funnits planer på att i liten skala återöppna mötesplatser och dagliga verksamheter.
Det beslutet skjuts nu framåt i tiden. Just nu gör förvaltningen av med 32 000 munskydd – om dagen.
Den tillförordnade kulturdirektören Anne Mattsson berättar att de flesta höstlovsaktiviteterna på Malmö Museer kommer att ställas in och att trängre utrymmen på museet stängs helt.
Malmö kulturskola ska fortsätta med fysisk undervisning. Dock pausas exempelvis tvåornas kör.
– Vi har ett alldeles för högt tryck på biblioteken, säger Anne Mattsson.
Som ett resultat kommer det med start på torsdagen att finnas dörrvakter på biblioteken.
• Stadsbiblioteket får maximalt ta in femtio personer i taget.
• Biblioteken i Rosengård, Limhamn, Oxie, Kirseberg och Bellevuegården får maximalt släppa in tjugo besökare.
• I Tygelsjö, Bunkeflostrand, Husie och biblioteket Masten i Västra hamnen sätts ett tak på tio personer.
– Bara Rosengårdsbiblioteket hade på tisdagen 700 besökare under en kortare del av dagen, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.
– Utgångspunkten blir snabba besök. Vi ska försöka öka utbudet av e-böcker.
Hylliebadet har haft ett besökstak på 400 personer sedan i våras. Det kvarstår, trots att badet egentligen är dimensionerat för 1 200 personer.
– Även fritidsgårdarna håller fortsatt öppet – men vi kommer inte att åka kollektivt och göra aktiviteter utanför gårdarna, säger fritidsdirektör Johan Hermansson.
Mobildata från Telia visar att på ökad trängsel i staden. Runt Emporia i Hyllie har aktiviteterna exempelvis ökat med 27 procent sedan i maj. Detta trots att danska telefoner inte är räknade – och trots mycket låg aktivitet på Malmö Arena.
Liknande siffror finns för Lilla Torg och Möllevången.
– Vi har en dialog med köpcenter och oroas för det som kommer – black friday, julhandeln och mellandagsresan. Lyckas vi inte hålla ner smittspridningen till dess kommer vi att ha allvarliga utmaningar. Vi måste börja ta eget ansvar, säger Per-Erik Ebbeståhl.
Gå till toppen