Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amerikansk techjätte skänker pengar till Uppåkra

Det amerikanska techföretaget Microsoft skänker 50 000 dollar, samtidigt som Staffanstorp och Lund höjer sina anslag till Skånes eget Birka: Uppåkra.
De två kommunerna räknar med att region Skåne följer efter och hoppas att även staten tar ett ansvar. Sammanlagt kan pengarna göra Uppåkra till ett attraktivare besöksmål.

”Det här är en unik plats, det finns mycket vi kan utveckla”, säger Sofia Winge, arkeolog och platsansvarig på Uppåkra. Hon blev på onsdagen positivt överraskad över det höjda stöd som presenterades på en presskonferens med Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorps kommun och Philip Sandberg (L), kommunalråd i Lund.Bild: Emil Langvad
Som Sydsvenskan tidigare berättat saknas pengar för att utforska Uppåkra och bland annat gör femteklassare arkeologernas jobb.
Endast 0,2 procent av området har grävts ut trots att området, enligt kommunalråden i Lund och Staffanstorp, har större historisk betydelse än Birka.
Fornlämningen ligger strax utanför Lund, men i Staffanstorps kommun. De båda kommunerna har hittills stöttat verksamheten med 200 000 kronor vardera per år, medan region Skåne ger 900 000 kronor och dessutom har privata intressenter bidragit.
Detta räcker inte om man ska utveckla Uppåkra Arkeologiska Center, förklarar de båda kommunalråden som kallade till presskonferens om Uppåkras framtid på onsdagen.
– Vi brottas med finansieringen. Nu har vi enats om en linje där vi ökar våra kommuners anslag med 100 000 kronor var, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp.
De har även fått löfte av region Skåne, via regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson, om att de ska höja lika mycket. Det innebär att det blir totalt 1,6 miljoner kronor – vilket anses vara ett minikrav för att verksamheten ska gå runt.
Han berättar att de privata bidragen faktiskt är större än de offentliga.
Ännu en stor privat aktör är nu på väg in som sponsor till Uppåkra, ett amerikanskt multinationellt företag:
– Microsoft har ju etablerat sig i Staffanstorp och går nu in med 50 000 dollar i ett läsprojekt i Uppåkra, säger Christian Sonesson.
Det motsvarar runt 440 000 kronor.
Han låter antyda att det är i samröre med författaren Martin Widmark, som redan skrivit barnböcker som utspelar sig i Uppåkra, men de vill avvakta med att berätta närmare vad Microsofts pengar ska gå till.
”Vi vill skapa förutsättningar att utveckla Uppåkra”, säger Philip Sandberg (L), kommunalråd i Lund (till höger). Här med Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, när de gör gemensam sak och höjer anslaget till Uppåkra från årsskiftet.Bild: Emil Langvad
Desto hellre pratar de båda kommunalråden om de utökade bidragen från kommunerna och regionen. Om alla tre får igenom sitt utökade stöd innebär det en ökning från årsskiftet med nästan 25 procent. Besluten har ännu inte tagits, men de säger sig ha enighet över partigränserna.
De ska även uppvakta Landshövdingen och staten förklarar de.
– Ett rimligt svar från staten är att de går in med motsvarande pengar. Det finns politisk enighet i Skåne om att satsa mer på Uppåkra, så vi hoppas få gehör, säger Christian Sonesson.
– Om Uppåkra legat i Danmark eller i Stockholmsregionen så hade läget varit ett hela annat. Det här är en nationell angelägenhet. Faktiskt angeläget för hela Norden, säger Philip Sandberg (L), kommunalråd i Lund.
Vad pengarna ska användas till är ännu oklart, men de ser framför sig mer utgrävning och kanske också en utställning av fynd:
– Vi har så mycket kvar att upptäcka, vi har bokstavligt talat bara skrapat på ytan, säger Sofia Winge, arkeolog och platsansvarig.
– Vi har inte heller någon uppbyggd värld här. Det vi kan visa upp i dag är åkrar och så har vi en film. Det finns stora möjligheter att utveckla Uppåkra, säger Sofia Winge.
”Vi har inte den kapacitet vi behöver. Antalet besökare ökar från år till år och förra året hade vi runt 20 000 besökare. En hel del kommer från andra länder”, säger arkeolog Sofia Winge, här med kommunalråden Christian Sonesson (M) och Philip Sandberg (L) i samband med presskonferensen om mer pengar till Uppåkra.Bild: Emil Langvad
Läs också Lund och Staffanstorp i gemensamt utspel – kräver pengar från staten till Uppåkra
Gå till toppen