Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Huvudledare
Bråket gäller yttrandefrihet. Inte synen på muslimer.

Detta är en huvudledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Demonstranter i Pakistan bränner Macrons porträtt.

Bild: Fareed Khan

Bråket fortsätter mellan Frankrike och Turkiet. Ankara hotar nu att agera juridiskt och diplomatiskt sedan den franska satirtidningen Charlie Hebdo publicerat en karikatyr av den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Så tydliggörs vad grälet i grund och botten handlar om.

Det gäller yttrandefrihet – hur gärna Erdogan än vill framställa det som något slags schism kring synen på islam.

Annons

Visst har den franske presidenten Emmanuel Macron länge uttalat sig kritiskt om "islamistisk separatism". Och efter mordet på en lärare som i undervisningssyfte visat Muhammedkarikatyrer för en skolklass skruvade Macron, på goda grunder, upp retoriken ytterligare: "Islamister vill åt vår framtid", sade han i ett fördömande av det extremistiska dådet.

Annons

Erdogan lyfte snabbt uttalandet ur sitt sammanhang och framställde det som missaktning mot muslimer.

"Vad ska man säga om ett statsöverhuvud som behandlar miljoner människor från andra trosgrupper så här? Först och främst: gör ett psyktest", sade Erdogan i ett tv-sänt tal i helgen.

Det fick Frankrike att kalla hem sin ambassadör från Turkiet. Därtill gick EU:s utrikeschef Josep Borell snabbt ut och fördömde uttalandet. Av självklara skäl, för det handlar om betydligt mer än skällsord från en statschef till en annan. Macron står som representant för ett sekulärt, demokratiskt Europa i en skärmytsling med Erdogans alltmer auktoritära Turkiet.

Ankara fortsätter att försöka elda på i konflikten. Det framställs som om Muhammedkarikatyrer används för att skrämma muslimer under förespegling av yttrandefrihet. Detta har i förlängningen lett till uppmaningar till bojkott av franska varor i länder i Mellanöstern. Och på flera håll har folkmassor samlats till hätska demonstrationer mot Emmanuel Macron. Fransmän i berörda länder uppmanas nu till försiktighet och det finns en påtaglig risk för våldsdåd även på andra håll. Allt detta sker till följd av Erdogans skamlösa försök att blanda bort korten.

Annons

Annons

Med islam som näst största religion är Frankrike ett muslimskt land, påpekade Sverigeambassadören Etienne de Gonneville i söndagens Agenda. Men även muslimer måste skyddas från islamismen, fortsatte han. Inte minst då den hotar yttrandefriheten.

Frankrike har inte ändrat syn på vare sig islam, islamism eller yttrandefrihet. Det har däremot Turkiet.

När Charlie Hebdo, efter publicering av Muhammedkarikatyrer, utsattes för ett terrorattentat 2015 åkte dåvarande turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu till Frankrike för att manifestera mot våldet. När en lärare drygt fem år senare mördas för att ha visat samma karikatyrer för elever riktar Ankara istället anklagelser och förolämpningar mot Paris.

På sätt och vis är det symptomatiskt. Erdogan har på senare år gått raskt i auktoritär riktning med inskränkningar av demokrati och yttrandefrihet.

Visst halkade Turkiet i fjol, för första gången på fyra år, ned från förstaplatsen på listan över de länder i världen som fängslar flest journalister. Men det var en lika talande som dyster förklaring som Commitee to Protect Journalists gav: Erdogan har stängt så många fria medier att det finns få oberoende journalister kvar att spärra in.

Naturligtvis finns det fler frågor i bakgrunden som bidrar till tonläget mellan Ankara och Paris. Däribland skillnader i synen på konflikterna i Syrien, Libyen och Nagorno-Karabach.

Men när Recep Tayyip Erdogan påstår sig försvara muslimer angriper han i själva verket demokratiska värderingar. För Emmanuel Macron har inte uttalat sig mot religionen islam, utan för rätten till yttrandefrihet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan