Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Med andra ord
”Fältet öppet för gigföretagen.”

Skribenter på Med andra ord är Stig Broqvist, Robert Wettersten och Crister Olsson.

Detta är ett läsarbrev.Åsikterna är skribentens egna.

Fler fast anställda i vård och omsorg.

På Aktuella frågor (24/10) skriver Niels Paarup-Petersen (C) ”Vi korkar upp champagnen när det blir enklare att få jobb” och att ”fyra av fem nya jobb skapas i småföretag”. Men det beror ju på alla nedskärningar i offentlig sektor. Har han inte lärt sig något av coronakrisen? Det behövs betydligt fler fast anställda inom vård och omsorg. Pandemin har visat att staten kan finansiera det som är nödvändigt. Samhället borde utbilda och anställa många fler inom skola, vård, äldreomsorg och barnomsorg med fast anställning och högre lön. Man borde också bygga beredskapslager och ordna andra nödvändiga jobb. I så fall skulle inte så många känna sig tvingade att jobba i otrygga arbeten.

Annons

Stig Broqvist

Fältet öppet för gigföretagen.

Annons

Sydsvenskans Dan Ivarsson har gjort ett viktigt och bra jobb när han wallraffade som cykelbud på Foodora i Malmö. Gigjobben påstås ofta vara en följd av den tekniska utvecklingen, men det är snarare frånvaron av stridbara fack som lämnat fältet öppet för den här typen av företag. Den stora invandringen och bristande integrationen har gjort att det finns en stor grupp av desperata människor som är beredda att ta vilket jobb till vilka villkor som helst.

Men tidningen drar på ledarplats (20/10) halsbrytande slutsatser av arbetsvillkoren: det är inte mer utan mindre trygghet som behövs. Ledaren slår ett slag för lasutredningens förslag på att göra det lättare att säga upp anställda. Men redan idag finns ju anställningsformen allmän visstid, där företagen utan skäl kan välja att anställa under begränsad tid. Anställningarna kan till och med staplas på varandra och man kan vara tillfälligt anställd i åratal.

Följderna av ett försvagat anställningsskydd drabbar vanliga anställda:

Obekväma anställda som vågar säga ifrån riskerar att straffas med uppsägning. Äldre anställda som inte längre presterar som förr kan tvingas bort och ersättas med yngre.

Hur kan lösningen på slavvillkoren hos Foodora och andra gigföretag vara mer hunsade anställda?

Robert Wettersten

Svar: Att ledaren slår ett slag för att det ska vara lättare att säga upp anställda är verkligen en halvsanning. Det som sägs är att det vore bäst om parterna själva når ett avtal, men också att "Sverige behöver en arbetsmarknad där fler arbetsgivare vågar ge personer med begränsad erfarenhet en chans. Det behöver bli enklare att säga upp personal, men också tryggare att gå från ett jobb till ett annat." Flexicurity.

Annons

Annons

Heidi Avellan

Rädslan för USA-sanktioner som spökar?

Huvudledaren (21/10) välkomnar Post- och telestyrelsens beslut att utestänga de kinesiska företagen Huawei och ZTE från att bygga 5G-nätet. PTS menar att kinesiskt deltagande hotar svensk säkerhet och Säpo att Kina utgör ett av de största hoten mot Sverige. Sverige gör sig till ovän med Kina och lutar sig mot USA. Det är naivt att tro att det bara är Kina som spionerar mot Sverige.

Med vetskap om detta gör man sig ändå till ovän med Kina. Är det rädslan för amerikanska sanktioner som spökar?

En helt annan resonerande aspekt tas upp i ett underlag som regeringskansliet i oktober 2018 tog fram med hjälp av professor Sylvia Schwaag Serger. Där framgår hur svensk-kinesiskt samarbete kan utvecklas och stärkas inom innovation och forskning och att Kina stått för en tredjedel av de globala utgifterna för forskning 2000-2015: ”Kina är idag världens näst största producent av vetenskapliga artiklar och investerar mer pengar i forskning och utveckling, både i absoluta tal och i andel av BNP, än vad den Europeiska unionen gör sammantaget.” Med den ogenomtänkta politik som regeringen nu bedriver mot Kina kan Sverige snart hamna på efterkälken i forskning och utveckling. Svensk utrikespolitik saknar balans och känsla när man ensidigt pekar på Kina som fiende, men ignorerar USA:s spioneri.

Crister Olsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy