Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionFoodora och gig-arbetarna

Aktuella frågor
”Las är viktig och ska inte vara kraftlös. Men den måste moderniseras.”

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bunta inte ihop arbetsvillkoren på ett företag, Foodora, och moderniseringen av arbetsrätten, skriver artikelförfattarna.

Bild: Lars Brundin

Annons

Många företag i Sverige har inga anställda. Om de anställer en enda medarbetare vardera skapas över en halv miljon nya jobb.

Det skriver Mats Persson och Louise Eklund, Liberalerna.

Kenneth Pettersson, ordförande i Transport, avdelning 12, försöker bunta ihop hur arbetsvillkoren hos ett enskilt företag, Foodora, ser ut och moderniseringen av arbetsrätten (Aktuella frågor 22/10). Det tyder på att han har en inskränkt bild av och förståelse för hur Sverige ser ut.

För Liberalerna är möjligheten att försörja sig själv vägen till ett självständigt liv. Idag är det alldeles för svårt att komma in på svensk arbetsmarknad, särskilt för nyanlända, funktionsnedsatta och ungdomar. Liberalerna vill göra det enklare för fler att få sitt första jobb och minska klyftan mellan dem som har ett arbete och grupper som står utanför jobb och trygghet.

Annons

Annons

Lagen om anställningsskydd, las, kom till på 1970-talet i ljuset av en företagsstruktur som dominerades av stora industriföretag. Idag klassificeras endast 0,1 procent av privata företag i Sverige som storföretag, 99,4 procent av alla privata företag i Sverige är små, med mindre än 50 anställda. 
Mindre företag har ett begränsat ekonomiskt utrymme, är sårbara för förändring och finns oftast inom tjänstesektorn där särskild kompetens spelar större roll än inom industrin.

Idag behöver såväl företag som löntagare snabbt kunna ställa om, utvecklas och ha rätt kompetens.
 Givetvis ska alla ha goda arbetsvillkor och kunna lita på att arbetsgivare följer de regler som gäller. Men svensk arbetsrätt måste bli mer flexibel. Dagens arbetsrätt gör att arbetsgivare inte vågar chansa på att anställa personer utan arbetslivserfarenhet, vilket särskilt drabbar unga och utrikes födda.

Skåne har den lägsta sysselsättningsgraden i landet. I regionen finns många utrikes födda, främst kvinnor, och ungdomar som står långt ifrån arbetsmarknaden. Antalet har dessutom ökat till följd av covid-19. Företagskonkurserna i Skåne ökade också under de första sex månaderna 2020 med 32 procent jämfört med samma period 2019. Motsvarande siffra för hela riket var 17 procent. En förklaring till det stora antalet konkurser i Skåne under krisen är regionens många små företag.

Satsningar på företag som gör det enklare att driva, utveckla och anställa har inte bara positiva effekter för företagarna, utan för hela samhället. Många företag i Sverige har inga anställda. Om de anställer en enda medarbetare vardera skapas över en halv miljon nya jobb.

Annons

Annons

När företag tvingas göra neddragningar är dagens regler om ”sist-in-först-ut” förlegade och orättvisa. De medarbetare som har bäst kompetens för de arbetsuppgifter som kommer att finnas kvar i företaget bör få behålla jobbet. Det ska vara viktigare än hur länge den anställde har jobbat på arbetsplatsen.

Las stämmer inte längre överens med svenska folkets värderingar. I månadsskiftet augusti–september genomförde Demoskop via sin webbpanel en undersökning för Arbetsmarknadsnytts räkning där 1 131 förvärvsarbetande svarade på frågor om las. En majoritet tyckte att egen kompetens är den viktigaste anställningstryggheten snarare än anställningstid.

Las är viktig och ska inte vara kraftlös. Men den måste moderniseras. Centerpartiets Niels Paarup-Petersen kommer med en viktig poäng när han påpekar att dagens arbetsrätt uppenbarligen inte förhindrar de problem som framkommit i Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads granskning av Foodora (Aktuella frågor 24/10).

Tryggheten ligger inte i 50 år gamla regler, utan genom att ha den kompetens som krävs på en modern arbetsmarknad.

De förändringar av las som Liberalerna föreslår riktar sig främst mot småföretag och de grupper som behöver hjälp för att ta sig in på arbetsmarknaden. Sverige behöver ha moderna regler som gör att fler kommer i arbete och kompetens värderas högre än idag. Ett snart 50 år gammalt regelverk duger inte.

Mats Persson (L), ekonomiskpolitisk talesperson.

Louise Eklund (L), regionråd i Skåne.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy