Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionEuropas framtid

Ola Tedin
Löfven fast i sin sociala pelare

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Stefan Löfven EU-kommissionens Jean-Claude Juncker vid EU:s extra toppmöte om den sociala pelaren 2017.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Ett förslag från EU-kommissionen om minimilöner oroar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), enligt Ekot.

Lagstadgade minimilöner i EU kan komma att hamna på nivåer om 60 procent av medianlönen eller 50 procent av medellönen. Länder där 70 procent av arbetstagarna täcks av kollektivavtal föreslås få undantag. Det gör i så fall att Sverige inte berörs av någon eventuell tvingande lagstiftning den här gången.

Annons

Annons

Det har inte hindrat Sveriges arbetsmarknadsminister från att uttrycka viss försiktighet:

”Vi behöver verkligen granska detta noga”, sade Nordmark till Ekot.

När statsministern i november 2017 bjöd in till toppmöte i Göteborg kring EU:s så kallade sociala pelare varnade såväl arbetsgivare som fack och opposition för att Stefan Löfven riskerade att öppna för EU-lagstiftning som i sin förlängning hotar den svenska modellen där arbetsmarknadens parter bestämmer löner och arbetsvillkor.

Löfven avfärdade den gången kritiken som ”en skröna”. Men direktiv från EU gäller alla medlemsländer och bara en skrivning om frivillighet eller låga krav kan rädda Sverige undan tvingande lagstiftning, vilket alltså verkar bli fallet den här gången.

Fackföreningsmannen Löfven har lite otur med arbetsmarknadsfrågorna. Är det inte januariöverenskommelsens krav på reformering av las, så är det bindande lagstiftning om minimilöner från Bryssel.

Löner och arbetsvillkor är på sina håll i EU usla och behöver definitivt reformeras. Men att göra det via den sociala pelaren är tvivelaktigt. Sverige tvingas nu var gång liknande förslag kommer upp att förhandla om undantag och frivillighet för att rädda kvar vår väl fungerande modell.

Det är definitivt ingen skröna. Men det är en i längden hopplös strategi.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy