Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundaförfattaren Jens Mattssons barnbok om döden fick Nordiska rådets litteraturpris

”Vi är lajon!” är en bilderbok där två bröders yviga lek tar en abrupt vändning när en av dem blir allvarligt sjuk. I tisdags kväll fick författaren Jens Mattsson och den finländska illustratören Jenny Lucander Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris på 350 000 danska kronor.

Jens Mattsson är författare och bibliotekarie från Lund.Bild: JOSE FIGUEROA
– Jag har knappt tagit in det. Redan när jag blev nominerad kändes det lite overkligt med tanke på att jag är debutant, säger Jens Mattsson.
Till vardags är han gymnasiebibliotekarie på två skolor i Lund. Innan dess var han barnbibliotekarie.
– Jag hade en sagostund varje fredag eftermiddag där vi läste tre bilderböcker. Jag höll på i rätt många år, och det blev en hel del böcker.
Det egna skrivandet tog fart när han var med i en studiecirkel med fokus på skräck- och fantasylitteratur för vuxna.
– En helg fick jag den här frasen ”vi är lajon” i huvudet? Vilka är det som säger så? Jo, det måste ju vara barn. Så jag skrev ett bilderboksmanus och utsatte de andra i studiecirkeln för det. De sa väl: Jo det är väl bra men vi kan inget om bilderböcker.
Visste du redan från början att boken skulle ha döden som tema?
– Nej. Men på något sätt brukar döden ta sig in i det jag skriver, och jag har inget bra svar på varför. Det började med bröderna och deras lek, och sedan kom sjukdomen in … Det är många som har frågat: ”Såg du att det saknades sådana här böcker?” Nej, det är inte så jag jobbar, att jag ska hitta en nisch och fylla den.
Det är väl ett omvittnat svårt ämne att ta sig an i barnböcker?
– Jag har varit på världens största barnboksmässa i Bologna. Och det är ju tydligt att den starka trenden i hela världen är att det ska vara pastelligt och glättigt, för att man ska skydda barnen från världens ondska. Men om man inte låter barnen prova på jobbiga känslor och svåra situationer genom litteraturen så kommer de ju att stå helt handfallna när de väl inträffar.
”Vi är lajon!” är ett samarbete mellan Jens Mattsson och den finlänska illustratören Jenny Lucander.
– Jag har sålt typ hundra ex av boken själv och tvingat folk att berätta vad de tyckte och vad barnen tyckte. Och det verkar vara så att barn mellan tre och fem tycker att den är härlig för att leken är i fokus. De vill lejonvråla och slänga sig från sängen. Det där med sjukdom är mer ”jaha, okej”. Medan många vuxna har sagt att de var tvungna att läsa den själva först, för att de började gråta.
Jag läste den för min fyraåring, och han fäste också stor vikt vid det äventyrliga och såg inte alls dimensionen med sjukdomen.
– I och med att jag fokuserar på leken så mycket blir det nog en berättelse på två plan. Jag hörde om en femåring som sa att i nästa bok är de tigrar och då har han blivit frisk. Men i det första manuset dog pojken faktiskt i slutet, medan det nu är öppet. Förläggaren sa att om man lämnar det öppet så får läsaren själv avsluta berättelsen och så känns det inte helt kört för barn som själva har råkat ut för detta. Och de som har varit med om att någon har dött kan också känna igen sig. Det blir en bok för fler.
Gå till toppen