Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stora skillnader mellan hur kommuner möter ökad coronasmitta

Flera skånska kranskommuner stänger ner bibliotek, fritidsgårdar och idrottsanläggningar. Medan andra avvaktar efter de nya coronadirektiven.
– Läget är allvarligt i Skåne. Framför allt för sjukvården. Vi måste hjälpas åt att stoppa utvecklingen så att sjukhusen inte blir överbelastade, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp vars kommun direkt stängde flera verksamheter.

”Läget är mycket allvarligt i Skåne och Uppsala, det är enbart vi som fått särskilda direktiv. Vi måste hjälpas åt att stoppa utvecklingen”, säger kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun, Christian Sonesson (M).Bild: Emil Langvad
De nya coronainstruktionerna för Skåne satte igång full verksamhet ute i kommunerna: hur skulle man agera?
Flera kommuner ansåg inte att det var helt tydligt vad som behövdes göras medan andra kommuner, som Staffanstorp och Trelleborg, genast tog beslut om att stänga flera verksamheter med omedelbar verkan. Till att börja med i tre veckor.
Helt klart är att man tolkar instruktionerna på olika sätt.
Staffanstorp stänger samtliga kommunala verksamhetsanläggningar och lokaler som är publika, bland annat Bråhögsbadet, Bråhögshallen, fritidsgårdar, öppna verksamheter och biblioteken i Staffanstorp och Hjärup.
Men under onsdagen gjorde de en justering och låter träning för ungdomar fortsätta:
– Vi stänger bad och idrottshallar för vuxna, medan de är fortsatt öppna för träning för ungdomar upp till 15 år. Det kan tyckas lite ologiskt men vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp.
Tolkar Staffanstorp direktiven strängare än andra kommuner?
– Vi agerar efter Folkhälsomyndighetens riktlinjer: vi ska inte vistas inomhus med andra personer. Jag tror att fler kommuner kommer att följa efter och göra likadant, säger Christian Sonesson.
Man har dock begärt svar från Länsstyrelsen hur en del instruktioner ska tolkas.
– Vi har jättemånga frågor. Vi undrar framför allt över hur vi ska agera kring äldreomsorgen, distansundervisning för gymnasiet och stora möten som kommunfullmäktige, säger Christian Sonesson.
Även Trelleborg tog snabba och omfattande beslut redan på tisdagen (se faktaruta).
Skolstarten efter lovet kan avgöra hur det blir med undervisningen framöver.
– Vi väljer att avvakta med åtgärder och se om skolorna och eleverna kan ta det egenansvar som blir nödvändigt. Visar det sig att man inte kan det så kan vi eventuellt föreslå en stängning framöver. Liksom om vi ser att folkhälsoläget försämras i den åldersgruppen, alltså under 20-åringar, säger kommundirektören Fredrik Geijer till Trelleborgs Allehanda.
Burlöv däremot, som är en av kommunerna i landet som drabbats hårdast av pandemin, avvaktar med stängningar. Man har däremot beslutat att ställa in alla höstlovsaktiviteter.
– Men vi försöker hålla så mycket som möjligt öppet. Vi stängde ju inte ner allt i våras heller, säger kommunalrådet Lars Johnson (M).
I Kävlinge gör man tvärt om och fortsätter med höstlovsaktiviteterna:
– Vi har beslutat att låta skollovsaktiviteterna pågå som vanligt, det är samma barn som ändå träffar varandra i skolan på måndag, säger Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge.
Fakta

Så möter kommunerna den växande pandemin

Burlöv

Alla höstlovsaktiviteter inom ramen för "Kul i Burlöv" ställs in.

Eslöv

Karlsrobadet stängs och alla höstlovsaktiviteter ställs in. Badet förblir stängt i tre veckor.

Hörby

Lågedammsbadet stängs och har bara öppet för simskolorna. På onsdagen kom också besked om att kommunens största äldreboende, Källhaga, stängs för besök på grund av smitta bland personalen.

Höör

Höörs bad stängs för allt utom simskoleundervisning. Biblioteken är fortsatt öppna men alla evenemang ställs in.

Mötesplatsen Kulturgården är framöver bara öppen för de som är yngre än 15 år.

Kävlinge:

Fritidsgårdar och Öppna förskolan flyttas utomhus. Bibliotek och simhallar håller öppet men med begränsat antal besökare. Kulturskolan håller öppet, men arrangemang och orkester ställs in. Dagcentraler och höstlovsaktiviter håller öppet.

Lomma

Fritidsgårdarna stänger under helgerna och fritidsledarna arbetar ute på fältet i stället. På vardagar hålls gårdarna öppet, men antalet besökare maximeras till 30. Biblioteken stänger helt. Kulturskolan fortsätter med en kombination av inställd undervisning, digital undervisning och viss undervisning på plats.

Skurup

Biblioteken stängs i Skurup med undantag för barnaktiviteter. Även biografen och fritidsgårdarna kommer fortsatt ha öppet. På äldreboendena tar man bara emot bokade besök och dessa kommer inte att ske på avdelningarna utan på andra anvisade platser. Dagverksamheten stänger också.

Svedala

Ungdomarnas mötesplatser stänger och verksamheten flyttar utomhus. På biblioteken ställs alla offentliga aktiviteter in.

Trelleborg

Kommunen stänger museum, biblioteken, fritidsgårdarna och ställer in alla höstlovsaktiviteter. Badhuset stängs också, men har fortsatt öppet för simundervisning i skolans regi. På träffpunkterna Akka och Gröningen sänks besöksantalet till 30 från tidigare 50 besökare.

Vellinge

Alla planerade höstlovsaktiviteter ställs in. På badhuset Vanningen, fritidsgårdarna, biblioteken, och konsthallen och Naturum och på Falsterbo strandbad begränsas antalet besökare till 50 personer.

Gå till toppen