Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vår rädsla för att bli uppätna av en ilsken hord hjärndöda kannibaler

Den moderna zombien överraskar oss mitt i vardagen. I en tid som präglas av rädsla för människosamlingar är genren högaktuell, skriver Oscar Westerholm.

Zombie walk i Belgrad, Serbien.Bild: Darko Vojinovic
Det tog bara några månader från att coronaviruset blev känt innan zombien hasade ikapp. Redan i april kom ”Corona zombies”, en film av en tveksam kvalitet som, utöver en handfull oförklarligt lättklädda scener, till stor del består av långa dubbade utdrag från Bruno Matteis åttiotalsskräckfilm ”Hell of the living dead”. Ljudspåret innehåller, förutom den komiskt usla dialogen (”Varför heter det inte Heineken- eller Chardonnayzombies istället för Coronazombies?”), samplingar från verkliga nyhetssändningar som berättar det vi idag mer eller mindre brännmärkt vår kollektiva hjärna med: ”Tvätta dina händer, pilla dig inte i ansiktet och undvik folkmassor!”

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen