Annons

Annons

opinionFoodora och gig-arbetarna

Aktuella frågor
”Att hota med lagstiftning är inte att bete sig ansvarsfullt.”

Vägen framåt borde vara att utbilda och förbereda dem som står längst ifrån svensk arbetsmarknad idag, och inte att ge dem otrygga låglöneanställningar, skriver Kenneth Pettersson, ordförande i Transport, avdelning 12.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Niels Paarup-Petersen (C) har inget svar på hur de Foodoraanställda ska få en bättre arbetsmiljö eller våga stå upp mot sin arbetsgivare, skriver Kenneth Pettersson, ordförande i Transport, avdelning 12.

Bild: Lars Brundin

Annons

Det gläder mig att Niels Paarup-Petersen (C) slår fast att Centerpartiet är emot allt utnyttjande av människor (Aktuella frågor 24/10). Då kommer hans parti kanske äntligen att agera mot den människohandel som förekommer genom det system för arbetskraftsinvandring som Sverige har idag.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem konstaterar i en intervju i tidningen Arbetet den 22 oktober apropå dagens arbetskraftsinvandring att ”Kriminalitet har blivit allt vanligare och utländsk arbetskraft utnyttjas”, något även de myndigheter och fackförbund som jobbar med arbetsvillkor och arbetskraftsinvandring har belyst gång på gång.

Jag påstår inte att dagens arbetsrättslagstiftning förhindrar de missförhållanden som Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad visat förekommer på Foodora, men om man vill ”modernisera” arbetsrätten, som både Centerpartiet och Liberalerna säger att de vill, måste man se till så att missförhållandena inte kan fortleva när las, lagen om anställningsskydd, ska moderniseras. Det kan varken Centerpartiet eller Liberalerna lova, eftersom det inte är det deras ”modernisering” handlar om.

Annons

Annons

Att ge sken av att det förslag till ny arbetsrättslagstiftning som Centerpartiet och Liberalerna stöder skulle innebära något annat än att arbetsgivarna godtyckligt kan avskeda de anställda är att vara oärlig.

Om Mats Persson och Louise Eklund, Liberalerna, tror att missförhållanden bara förekommer på Foodora när det gäller anställningstrygghet och arbetsmiljö, behöver de vakna upp ur sin törnrosasömn (Aktuella frågor 28/10).

Det system som Centerpartiet och Liberalerna vill ha går ut på att ge arbetsgivaren all makt över uppsägningar och hålla facken utanför. Det är vad arbetsgivarsidan har kämpat för sedan Saltsjöbadsavtalet på 1930-talet. Att modernisera är inte att gå tillbaka som det såg ut innan dess. Vägen framåt borde vara att utbilda och förbereda dem som står längst ifrån svensk arbetsmarknad idag, och inte att ge dem otrygga låglöneanställningar där de inte får kompetensutveckling och därmed förhindras att göra en klassresa som är möjlig idag.

Niels Paarup-Petersen har inget svar på hur de Foodoraanställda ska få en bättre arbetsmiljö eller våga stå upp mot sin arbetsgivare.Han lovar att Foodoraanställda skulle omfattas av en ny form av omställningsavtal, men sådana avtal brukar utformas efter anställningstid, anställningsform och lön och normalt inte gälla dem som är behovsanställda eller får anställning månad för månad. Att det skulle förändras är föga troligt.

Annons

Annons

Centerpartiet och Liberalerna vill gynna små företag genom att de ska kunna anställa till låg kostnad och sedan enkelt kunna avskeda när det passar dem. Så visar de båda partierna att de bara har lyssnat på den marknadsliberala tankesmedjan Timbro och arbetsgivar- och branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, och inte är några partier för arbetstagare.

Svenska företag och svensk fackföreningsrörelse har med gott resultat under lång tid kompromissat och tagit ansvar utan politisk inblandning. Det är den svenska modellen.

Ett exempel är det projekt mot den osunda konkurrensen inom åkerinäringen som arbetsgivarorganisationen och Transport gemensamt driver. Det är ett arbete mot att seriösa åkerier slås ut av oseriösa åkerier, som ger sina anställda svältlöner. Det är också ett exempel på missförhållanden som Centerpartiet och Liberalerna inte brytt sig om, ett annat är missförhållandena i den avreglerade taxibranschen.

Att som Centerpartiet och Liberalerna hota med lagstiftning om parterna på arbetsmarknaden inte kommer överens ger inget bra klimat för lyckade förhandlingar och är inte att bete sig ansvarsfullt.

De båda partiernas hållning visar med all tydlighet att det är bäst om politiker inte blandar sig i det som arbetsmarknadens parter löser bäst. Det är också uppenbart att partiets företrädare inte har en aning om den verklighet som Transports medlemmar befinner sig i.

Annons

Annons

Till sist: Regeringens utredning om förändrade regler i las konstaterar att Centerpartiets och Liberalernas förslag förmodligen inte skulle leda till några nya jobb. Men drömma går ju.

Kenneth Pettersson, ordförande i Transport, avdelning 12.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy