Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Byggfiaskot på Campus fortsätter – viten och lånade miljoner får inte husen på plats

Åren går – och Campusprojektet med hundratals planerade bostäder mitt i Vellinge tätort står fortfarande och stampar. ”Klart jag är besviken att där inte är bostäder”, säger kommunalråd Carina Wutzler (M).
Vellinge har redan avbrutit samarbetet med två byggherrar – och krävt ytterligare två aktörer på miljonbelopp i viten. Nu kastar även kommunala Vellingebostäder in handduken.

Detaljplanerna för det nya centrumkvarteret med 220 nya bostäder runt vårdcentralen, biblioteket och Sundsgymnasiet klubbades 2016, och merparten av husen borde redan ha varit på plats. Men det enda som hänt i realiteten är att byggherrarna avlöser varandra, medan kommunen utkräver miljonviten för avtalsbrott och förseningar.
Förra året hävde Vellinge avtalet med den största exploatören på området. FB Bostad skulle bygga närmare 150 hyres- och bostadsrätter, men trots påstötningar lyckades bolaget inte lämna säkerhet för markköpet. Orsaken var, enligt vd Henrik Lindblad, att man inte lyckats sälja några lägenheter.
På tomten där seniorerna i Riksbyggens bostadsrättsförening Solblomman borde ha flyttat in för flera år sedan växer fortfarande bara ogräs.Bild: Micaela Landelius
Därefter gjorde kommunen ett omtag med fastighetsbolaget Serneke, tvåan i den ursprungliga markanvisningstävlingen. Planen skalades ner till 110 lägenheter på tomten närmast resecentrum.
Enligt Sernekes affärschef Jonas Håkansson hade bolaget tagit fram ett bra underlag, när Vellinge i våras meddelade att man ville avbryta samarbetet.
– Vi blev besvikna, vi hade gärna genomfört ett projekt där, säger han.
”Varje projekt ska bära sig, kommunen har lånat för att finansiera infrastrukturen. Vi delade upp området för att det inte bara skulle vara en exploatör på Campus – men ingen har kommit igång” säger Carina Wutzler (M).Bild: Hussein El-alawi
Kommunalrådet Carina Wutzler (M) menar att det nya förslaget inte ”levde upp till” kommunens villkor för markförsäljningen. Krav som framförallt handlar om att lösa behovet av mindre och billigare bostäder.
Istället för att leta nya samarbeten bland landets byggjättar vände sig kommunen till egna fastighetsbolaget Vellingebostäder. För några veckor sedan berättade vd Christer Tedestål för Sydsvenskan att man skissat på ett förslag med 75 hyresrätter. På tisdagen återkommer han med nya besked:
– Med kommunens förväntningar på markpris och gestaltningskrav så klarar vi inte den ekonomiska kalkylen.
Efter den nyheten har kommunen beslutat att skjuta fram planerna för östra delen av Campus till minst 2021, meddelar Carina Wutzler.
”Vi får inte ihop den ekonomiska kalkylen”, säger Christer Tedestål, vd på Vellingebostäder.Bild: Micaela Landelius
Medan byggena står still har kommunen lånat upp och investerat 44 miljoner i infrastruktur som vägar, torg, p-platser, lekplats och VA-arbeten. Kostnader som ska finansieras genom markförsäljningen till exploatörerna. Dessutom har kommunen betalat närmare elva miljoner för de nya bullervallarna mot E6, som dock ligger inom ramen för ett annat projekt.
Hittills har man fått in drygt 21 miljoner från de två resterande byggherrarna på området, Mjöbäcks och Riksbyggen.
Inte heller de har kommit igång med sina projekt. Under året har kommunen krävt exploatörerna på viten som sammanlagt landar på drygt två miljoner för avtalsbrott.
Riksbyggen/Bonum står bakom planerna på 50 seniorlägenheter på östra delen av Campus.Bild: Link Arkitektur
Riksbyggen, som vill bygga ett femtiotal seniorlägenheter, bestred sitt krav på 1,7 miljoner – och fick rätt. Knäckfrågan handlade om när bolaget fick tillträde till marken, där kommunen samtidigt utförde arbeten.
Marknadsområdeschef Anders Jeppsson förklarar förseningarna med att bolaget fick överge sitt första förslag, som delvis föll på ekonomin. Riksbyggen justerade planerna och sökte nytt bygglov, som sedan överklagades. Nyligen gav länsstyrelsen grönt ljus.
– Vi är nu ett steg närmare att starta projektet, säger han.
Mjöbäcks planerar att bygga ett tjugotal bostadsrätter på Campusområdet, men har fortfarande inte sökt bygglov.Bild: Krook & Tjäder
Mjöbäcks projekt på Campus omfattar ett tjugotal bostadsrätter. Bolaget har redan betalat ett vite på 400 000 kronor, eftersom bygget inte startat. Och kommunen hotar med ett nytt krav i samma storleksordning, om det inte gör det.
Projektansvarig Mattias Bengtsson säger att ambitionen är att söka bygglov under hösten.
– Det har varit en tuff marknad att handla upp entreprenad. Projektet är ganska litet, så det har varit svårt att hitta en bra ekonomi i det, säger han.
Byggprojekten på Campusområdet i Vellinge tätort står fortfarande still. Men Vellinges nya resecentrum vid E6 har invigts sedan den här bilden togs sommaren 2019.Bild: Bengt Arvidson
Carina Wutzler är förvånad att ingen av byggherrarna har kommit till skott, och hänvisar till att det samtidigt är stor efterfrågan på andra lägenhetsprojekt i Vellinge tätort.
– Meningen är inte att vi säljer mark för att aktören ska ligga på den, säger hon.
– Man lämnar in förslag som är svåra att genomföra. Detaljplanen är på plats, det är tydligt vad man får bygga. Klart jag är besviken att där inte är bostäder.
Gå till toppen