Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det går inte att hänga på biblioteket längre

Det står dörrvakter vid ingången till Stadsbiblioteket. Här får bara 50 personer vara inne samtidigt. Inne i byggnaden finns inga sittplatser. Och självservice råder vid datorerna. Det är nya coronarestriktioner på Malmös bibliotek.

En vakt räknar in- och utpasserande på biblioteket.Bild: Patrik Renmark
Bara 14 cyklar är parkerade i cykelstället utanför biblioteket på torsdagsförmiddagen. En kvinna med barnvagn tvekar och tittar frågande på vakten utanför.
– Ni kan gå in, det är 32 inne nu, säger vakten.
För bara en stund sedan var det kö på tio personer. Vid 50 är de en ut och en in, som gäller. Som om det hade varit en populär nattklubb.
– Det jag älskar med biblioteket är att det är en plats som är öppen för alla. Där man kan få hjälp med allt möjligt, eller bara kontemplera. Det är en mötesplats. Men det kan vi inte erbjuda idag, säger Lisa Berger, bibliotekarie och vår guide genom det ödsliga Stadsbiblioteket.
”Här hämtar folk sina reserverade böcker – här måste det vara luftigt. Och det har vi gjort", säger Lisa Berger, bibliotekarie.Bild: Patrik Renmark
Nej, biblioteket är inte en mötesplats längre. Biblioteket har rättat sig efter Folkhälsomyndighetens skärpta råd för Skåne. Alla bokhyllor och sittplatser i entrén är borttagna. Fem datorer är öppna för allmänheten.
– Vi vill att folk kommer in och lånar böcker, eller lämnar böcker, och gör korta besök, säger Lisa Berger.
Böckerna ska besökarna helst ha reserverat hemifrån över nätet. De hämtas sedan ut från bokhyllorna bakom receptionen. Runt informationsdisken på andra våningen sitter plexiglas. Ett stort klistermärke i golvet annonserar: Stå här.
– Det är ett sätt att hjälpa folk att hålla avstånd. Vi behöver påminna om det. Det ligger i människors natur att vilja komma nära, säger Lisa Berger.
Under vårens pandemi minskade besökarna på biblioteket. Under sommaren hittade de tillbaka, men det var inte trångt. Det blev det sedan när hösten satte igång.
– Hösten är alltid prime time för biblioteket. Då börjar nya studenter och vi ger ut fler lånekort än vanligt, säger Lisa Berger.
Malmö stadsbibliotek. Nya rutiner med hänsyn till den ökade smittspridningen.Bild: Patrik Renmark
När smittan spred sig, tog Malmö stad igår beslutet att hålla biblioteket öppet, men bara för snabba ärenden. Det är också det bibliotekarierna vill:
– Vi är överens om att vi måste göra det här – vi måste ha öppet så att man låna böcker men också vara bland andra människor, men vi ska göra det på ett säkert sätt, säger Lisa Berger.
Studieplatserna och stolarna är vanligtvis fulla i Ljusets kalender som har utsikt över en Slottspark i höstskrud. Idag är stolarna inställda i ett hörn med gulsvart tejp över sitsarna. I hyllan bland modeböckerna hittar vi Anders Alpadie från Kristianstad.
– Det känns ovanligt när man blir inräknad för att gå på biblioteket. Men här inne är det lugnt och skönt och det känns också säkert, säger han.
Rafel Wafer och Ranin Hamza letar böcker till Rafel Wafers C-uppsats. Också den handlar om pandemins effekter.Bild: Patrik Renmark
Bland hyllorna i sociologi och statsvetenskap letar Rafel Wazer efter böcker om bistånd för äldre tillsammans med kompisen Ranin Hamza.
– Jag ska skriva min C-uppsats om hur äldre har påverkats i biståndsbesluten under coronapandemin, berättar Rafel Wazer.
En hög böcker ligger i hyllan. Det finns ingen plats för henne att gå igenom böckerna.
– Nej, jag får ta och låna hem dem. Det är lite konstigt att det är så tomt här, men i och med att smittan har ökat så förstår jag varför de har gjort så här, säger hon.
I tidningsrummet står en kvinna och lutar sig över dagens Kvällsposten. Hon är inte nöjd med de nya reglerna.
– Jag tycker det är överdrivet att man inte kan få sitta. Det är ju ändå två meters avstånd här inne. Jag behöver komma hit för att kunna läsa om de här nya reglerna och jag har fruktansvärt ont i benet, säger kvinnan som inte vill uppge sitt namn.
På barnavdelningen Kanini, där Lisa Berger jobbar, har det länge varit en maxgräns på 15 personer. Ateljé och fikarum har varit stängda sedan mars. Igår tog man bort dynorna och spärrade av sittplatserna. Dessutom har det införts en maxtid på 15 minuter.
– Vi vill inte uppmuntra människor att stanna, säger Lisa Berger.
De skärpta restriktionerna gäller till och med den 17 november, men kan bli förlängda.
Det går att lämna tillbaka böcker i en låda utanför. ”De här går direkt ner i vår återlämningsmaskin" säger bibliotekarie Elin Lundberg. På baksidan av biblioteket finns som vanligt en återlämningsautomat som är öppen dygnet runt.Bild: Patrik Renmark
Fakta

Regler på Stadsbiblioteket

Max 50 personer samtidigt inne på biblioteket.

Avdelningarna Kanini och Balagan har ett maxtak på 15 personer och en tidsgräns på max 15 minuter.

Malmö lärcentrum och Krut på Stadsbiblioteket är helt stängda.

Bokinkastet är öppet dygnet runt.

Fakta

Tak för antal besökare de andra biblioteken

Bellevuegårdsbiblioteket: 20 personer

Bunkeflostrands bibliotek: 10 personer

Garaget: 20 personer

Husiebiblioteket: 10 personer

Kirsebergsbiblioteket: 20 personer

Limhamnsbiblioteket: 20 personer

Lindängenbiblioteket: 20 personer

Masten 2: 10 personer

Oxiebiblioteket: 20 personer

Rosengårdsbiblioteket: 20 personer

Stadsarkivets bibliotek: 20 personer

Stadsbiblioteket: 50 personer

Tygelsjöbiblioteket: 10 personer

Anders Apladie från Kristianstad besöker Malmö under höstlovet. "Det känns säkert på biblioteket och vi har precis testat oss – vi är smittfria" säger han.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen