Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Domen i ”En svensk tiger”-målet överklagas

Aron Flam under rättegången vid Stockholms tingsrätt tidigare i oktober. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Domen i målet om komikern Aron Flams version av ”En svensk tiger” överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen. I överklagandet skriver åklagaren att den tilltalade ska dömas för brott mot upphovsrättslagen i enlighet med åtalet.
Målet handlar om Aron Flams version av ”En svensk tiger”. Symbolen som föreställer det blågula kattdjuret är upphovsrättsskyddat och motpart i målet är Beredskapsmuseet som äger rättigheterna.
Flam friades i Patent- och marknadsdomstolen i Stockholms tingsrätt tidigare i oktober. Domstolen konstaterade att Flams verk utgör ett parodiskt inslag i hans kommunikation och att hans användning av tigern därmed faller under det så kallade parodiundantaget.
”En svensk tiger” skapades av Bertil Almqvist i samband med vaksamhetskampanjen under andra världskriget. I Aron Flams version fick tigern en armbindel med ett hakkors och sträcker ut ena tassen i en Hitlerhälsning.
Gå till toppen