Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lugi ställer in Lundaspelen: ”Betydande intäktsbortfall”

De nya tuffa restriktionerna kring coronaviruset får Lugi att stoppa planerna på Lundaspelen i handboll i december.
– Det innebär ett betydande intäktsbortfall för Lugi, säger klubbchefen Patrik Bengtsson.

H43s flickor 14 år i en av finalerna av Lundaspelen i handboll 2019.Bild: PETTER ARVIDSON
Lugi handboll har stått på sig när förening efter förening ställt in sina planer på stora idrottsturneringar för ungdomar. Men tänker nu om efter signalerna om ökad smittspridning i Skåne och hårdare restriktioner till följd av det.
– Vi har känt oss väldigt trygga med säkerhetsåtgärderna runt match och vistelserna för våra gäster, men så som smittskyddsläget har utvecklats under de gångna veckorna ser vi ingen annan utväg än att ställa in årets upplaga av Lundaspelen. Vi som förening är fast besluten att komma tillbaka nästa år med ett ännu vassare arrangemang, säger ordförande Patrik Romberg i ett pressmeddelande.
Enligt klubbchefen Patrik Bengtsson motsvarar intäkterna från Lundaspelen runt 15 procent av Lugis intäkter. Kompensation från staten och Riksidrottsförbundet mildrar intäktsbortfallet.
– Sedan kommer det inte att täcka vårt inkomstbortfall till hundra procent, långt därifrån. Det gör att vi måste titta på andra sätt att hitta finansiering för föreningen över året, utan att vi behöver åtgärda något på verksamheten som den är i dag. Men skulle vi komma dithän att det inte går, så måste vi titta på verksamheten som helhet, så det sitter vi med nu och planerar och tittar på för fullt på var vi kan landa, säger han.
Så ni måste spara eller skära i verksamheten om ni inte kompenseras fullt ut?
– Vi är inte där i dagsläget, så vi är trygga just nu. Men om framtiden utvisar att vi inte kommer att nå det budgeterade resultatet, så måste vi titta på att skära i kostnader, alternativt höja intäkterna.
Med facit i hand, känns det ändå rätt att planera för Lundaspelen i handboll 2020?
– Det tycker jag absolut. Vi har ett ansvar gentemot ungdomsidrotten i stort och handbollen specifikt. Vi hade nästan 350 lag anmälda trots att de utländska lagen inte skulle komma och inte heller flera lag norrifrån i Sverige. Det finns ett stort tryck och en stor önskan att få åka till cuper, motionera och delta på olika sätt.
Läs också Idrotten i Skåne: Stopp för 15 år och äldre
Gå till toppen