Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ola Tedin

opinionJan Myrdal 1927-2020

Ola Tedin
Jan Myrdal, lika kontroversiell som unik.

Detta är en ledare.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Jan Myrdal på bokmässan i Göteborg 1998.

Bild: Leif R Jansson/TT

Annons

Författaren och debattören Jan Myrdal är död, han blev 93 år gammal.

Utöver sin osvikliga stridbarhet blir hans bestående bidrag som skribent sannolikt de magnifika barndomsskildringarna. Som son till inte bara en, utan två av folkhemmets politiska megakändisar är romanserien en uppgörelse med ett föräldraskap som kanske inte var på topp. Det är också stor litteratur – och dessutom mästerligt uppläst av Myrdal själv i radion när det begav sig.

Annons

Annons

Hans gärning förknippas, med rätta, med en grupp med en enögd syn på hårdför socialism och kommunism vars led nu glesats ut. Trots egna resor i Kina verkade svälten, övergreppen och förtrycket inte registreras på den annars så känsliga Myrdalska orättviseradarn.

Mest lär han bli ihågkommen för sin istadiga vägran att ens diskutera hur han – med en hel del andra vänsterradikaler – kunnat blunda för Pol Pots och de röda khmerernas folkmord i dåvarande Kampuchea. Vad jag skrivit ”står i läggen”, brukade han säga. Möjligen med tillägget att det som inträffat var vad man kunde förvänta sig av ett bondeuppror. Därmed var diskussionen slut.

Men denna totala okänslighet inför det mänskliga lidandet under ett av världens största folkmord kombinerades med en poetisk inlevelseförmåga i andra sammanhang. I början av 2000-talet skrev Myrdal en lysande och inkännande dödsruna över en kär och älskad vän – familjens tik som blivit påkörd och dödad av tåget utanför Mariefred.

Jan Myrdal är starkt förknippad med den tid i svensk politik och samhällsdebatt som brukar förknippas med årtalet 1968. Den tidens ideal förbleknar ytterligare nu när en av dess stora kontroversiella förespråkare lämnat scenen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy