Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: MFF kan vara mästare före matchen mot Sirius

De hade många täta dueller den gången, den tionde oktober 2009. Den här gången blir det en annorlunda duell med helt olika förutsättningar. Olof Mellberg vs Jon Dahl Tomasson.

Olof Mellberg vs Jon Dahl Tomasson på Parken 2009. Danmark vann VM-kvalet med 1–0.Bild: MARCUS ERICSSON
Stjärnorna fortsätter att stå rätt för Malmö FF, det vill säga de andra lagen gör allt vad de kan för att inte komma ikapp och skapa något vi kan kalla en guldstrid. Och när Djurgården lyckades snubbla – alls inte orättvist, tvärtom – i Falkenberg, sjönk HIF längre ner i dyn. Ner i Superettan som det är nu.
Om Malmö FF vinner mot HIF väntar en guldmatch mot Sirius nästa söndag. MFF har då avgörandet helt i egna händer. För HIF väntar då samtidigt en ångestmatch mot IFK Göteborg för att försöka kravla sig upp till en kvalmatch åtminstone.
Det råder väl inga tvivel om att HIF behöver segern bäst på måndagen, att de måste vara mest desperata. Sådana matcher blir ofta speciella så här i slutet på säsongen.
Utan att spela kom alltså MFF närmare guldet på söndagen. I lördags krävdes sju poäng för SM-guld, nu krävs bara sex sedan Djurgården förlorat.
Två raka segrar och det är klart redan på söndag.
Ja, med tanke på vad de andra lagen hittar på är det väl bäst att göra ytterligare en gardering. Guldet kan vara klart före matchen mot Sirius.
Ponera att MFF vinner mot HIF på måndagen.
Nästa lördag tappar Häcken poäng mot Östersund och Falkenberg besegrar Elfsborg.
Sen tappar Djurgården poäng mot AIK i derbyt söndag 14.30.
Då är MFF svenska mästare i omklädningsrummet redan innan de går ut för uppvärmning mot Sirius.
Men Malmö FF har alltså fem chanser att ta de där två segrarna och då får inte Elfsborg snubbla bort en enda poäng till. För nu är de plötsligt ”främsta” utmanaren.
Malmö FF behöver alltså ta sex av femton möjliga poäng.
Gentemot Djurgården behöver MFF bara fem poäng, mot Häcken fyra, Norrköping och Hammarby tre.
Ja, ni fattar själv. Guldstriden finns bara på papper.
Allt handlar bara om när Malmö FF säkrar den 21:a mästartiteln.
Hur det gick den där gången 2009? Minns ni? VM-kval på Parken.
Jon Dahl Tomasson gick segrande ur striden mot Olof Mellberg. Den danske lagkaptenen kunde se Jakob Poulsen skjuta hem segern.
Gå till toppen