Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cyklande poliser ska mota inbrottsvågen i Svedala

Inbrottstrenden hos Svedalas äldre fortsätter – och nu tillsätter polisen resurser för att få bukt med problemen. Extrainsatta patruller både i bil och på cykel ska bevaka de utsatta områdena.

”Vi vill be boende att vara extra vaksamma i området. Ser man något konstigt får man gärna kontakta oss”, säger Janne Nilsson, kommunpolis i Svedala.Bild: Mats Amnell
Inbrottskurvan för Svedala kommun har mer än fyrdubblats senaste året – hittills under 2020 har drygt 50 anmälningar gjorts. Som Sydsvenskan tidigare berättat slår tjuvarna till dagtid, och majoriteten av de drabbade är äldre personer.
Strax innan lunch på onsdagen var det dags igen. Även den här gången är anmälaren en kvinna i 70-årsåldern, bosatt i ett lägenhetshus på en gata i närheten av området Klockarejorden, där polisen fått in en rad anmälningar under hösten. Stöldgodset blev bland annat en elektronisk titthålskamera.
Men till skillnad från de tidigare tillfällena kan inbrottstjuvarna den här gången ha uppmärksammats av ett vittne. Polisen har varit i kontakt med en person som sett två mörkklädda personer springa från platsen.
– Moduset är likt, vi tror inte det är olika aktörer utan samma som varit igång i Svedala under den senaste tiden, säger kommunpolis Janne Nilsson.
Polisen har sökt av området med hund, och gått igenom film från en övervakningskamera, men än så länge har det inte lett till något gripande.
– Även den här gatan har drabbats tidigare. Vi lägger mycket resurser på det här nu, säger Janne Nilsson.
Vid 13.30-tiden på fredagen anmäldes ett liknande lägenhetsinbrott i Bara, även den här gången hos en kvinna i 70-årsåldern. Där har tjuvarna brutit upp entrédörren, sökt igenom bostaden och lämnat med stöldgods till okänt värde.
Polisens främsta prioritering är nu att öka synligheten i Svedala. Insatserna inleddes redan i helgen och fortsätter under veckan.
– Det är brottsförebyggande arbete, en extrapatrull som kör runt i områdena och en cykelpatrull, säger Janne Nilsson.
I övrigt har polisen inte fått in några tips om inbrotten. Janne Nilsson vill uppmana allmänheten att vara uppmärksam och höra av sig om något händer i deras närområde.
– Vi har också gått ut i sociala kanaler och bett om hjälp. Vi har ju en teori om att tjuvarna ställer bilen på allmän parkering och sedan går in i husen, säger han.
Janne Nilsson menar att det också är viktigt att boende säkrar upp sina bostäder.
– Det är inga larmade lägenheter som drabbats. Det finns mycket man kan göra själv genom att sätta in lås, larm och brytskydd, säger han.
Läs också Inbrottsvåg hos Svedalas äldre – tjuvarna siktar in sig på smycken och kontanter
Gå till toppen