AnnonsIca Malmborgs

Här förädlas fisken som hamnar i disken hos din lokala handlare

Ett av de få fiskrökerierna i Sverige som filear sin fisk på egen hand är Vägga Rökeri i Karlshamn. Det är en av Ica Malmborgs lokala leverantörer och de jobbar helt enligt handlarnas filosofi; hållbar produktion med hög kvalitet och fokus på miljön.

Bengt Holmlund och Jeppe Antonsson.

Genom att köpa in hel fisk har Vägga Rökeri större kontroll över kvaliteten på sin tillverkning. Medarbetarna märker direkt om något inte skulle stå rätt till med fisken eftersom de tar i varje fisk som kommer in. Genom att kunna titta på fiskens gälar och ögon kan de avgöra hur färsk och välmående den är och säkerställa kvaliteten. Just den jämna kvaliteten i allt från smak till utseende är något som Vägga Rökeri är kända för. Här arbetar man på traditionellt vis med modern utrustning. Den rökta fisken får sin smak genom eldningen av Alspån på traditionsenligt vis och en stor del i processen med fiskhanteringen görs fortfarande för hand.

– Vi vill veta hur hanteringen sköts och ha kontroll över den, säger försäljningschefen Bengt Holmlund. Alla våra fiskprodukter tillverkas här på plats i Karlshamn utan några onödiga tillsatser. Ju mer lokalproducerat desto mindre miljöpåverkan. Vi vill undvika transportkedjor som inte behövs.

En av Vägga Rökeris långvariga kunder i söder är ICA Malmborgs dit de säljer både konsumentförpackat och till delikatessdisken.

Kunderna, som består av både mindre och större livsmedelsbutiker, grossister och restauranger, sträcker sig från Malmö till Umeå. En av Vägga Rökeris långvariga kunder i söder är ICA Malmborgs dit de säljer både konsumentförpackat och till delikatessdisken.

– ICA Malmborgs är verkligen i framkant i arbetet med hållbarhet vilket vi tycker känns väldigt bra, säger Bengt. Det är vi glada att kunna vara en del av. Vi är nu i full gång med vår samarbetsplanering för nästa år.

Vägga Rökeri grundades 1975 av Ingemar Martinsson som fortfarande är vd och huvudägare tillsammans med sin fru Marianne. Ingemar besöker rökeriet regelbundet och är engagerad i utvecklingen trots att han har hunnit fylla hela 83 år.

– När det kommer till livsmedel är renligheten alltid det absolut viktigaste, säger han. För att arbeta hållbart behöver man tänka på allt från att införskaffa maskiner som tar till vara på så mycket av fisken som möjligt till att återanvända frigolitkartongerna som fisken levereras i.

Att arbeta hållbart och att värna om miljön har länge varit en stor del av filosofin. Vägga Rökeri vill vara i framkant och ta på sig ledartröjan inom branschen för bra miljöval. Två av de viktigaste sätten att uppnå detta är att ta till vara på alla biprodukter och att sköta sina egna transporter ut till kunderna.

Det som fileas på morgonen når Ica Malmborgs butiker i Lund och Malmö redan vid lunch.

– Det är bara skinn och ben som ska slängas, säger Bengt. Vi gör till exempel laxpaté och laxburgare av det kött som blir över i filéteringen.

Att rökeriet själva sköter transporterna till sina kunder är till fördel för miljön då de kan optimera lasterna och fylla sina lastbilar. Fisken behöver aldrig flyttas från en lastbil till en annan vilket gör att produkterna, som är känsliga för temperaturväxlingar, håller bättre.

Det som fileas på morgonen når Ica Malmborgs butiker i Lund och Malmö redan vid lunch. För att hålla antalet transporter nere även till sitt rökeri köper de sin fisk från endast tre leverantörer som kan tillhandahålla de 25 ton råvara som går åt varje vecka.

– Vi har sett en stor ökning i miljöengagemang i branschen bara under de senaste fem åren, säger verksamhetschefen Jeppe Antonsson. Det sker stora förändringar inom fiskodlingarna för att göra dem mer miljövänliga; exempelvis att utfodra fiskarna med bättre mat och avsevärt hårdare regleringar vad gäller användandet av antibiotika.

Det växande hållbarhetstänket märks även i vad kunderna efterfrågar. På Vägga Rökeri är de stolta över att ha en egen försäljningsorganisation och personlig kontakt med sina kunder. Det gör att de snabbt kan genomföra förändringar och ta fram nya produkter som kunderna frågar efter.

– Vi är lyhörda för våra kunders önskemål och har tagit fram många nya produkter på det viset, säger Bengt. Jag tror knappt att vi har sagt nej någon gång. Bufféskuren lax och varmrökt dubbelfilé är några exempel som vi har börjat tillverka på det viset. Snart kommer vår senaste nyhet, Väggas lyxiga laxsoppa med mycket högt laxinnehåll, att finnas i butik.

Läs mer om Ica Malmborgs miljöarbete.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan