Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hittar styrka i sin sjukdom – debuterar som författare

David Teschner är språkläraren som blev författare. En hjärnsjukdom gör att han får allt svårare att röra sig. Samtidigt har sjukdomen gett honom styrka.
– Ju sämre jag rör mig, desto mer växer min tankekraft, säger romandebutanten.

Ord har alltid varit en viktig del av David Teschners liv. Nu har den 51-åriga Rinnebäcksbon debuterat med en spänningsroman.
En novell hittas i en kvarglömd portfölj på en bro. Författaren har bestämt sig för att försvinna. Men när hans bok förvandlas till en dålig tv-serie tar berättelsen en oanad vändning.
David Teschners debutroman "Verschwindigus" bjuder på mycket spänning och ett berättarjag som tycks befinna sig i gränslandet mellan dröm och verklighet.
– Jag har alltid gillat att skriva och är en långsam läsare som gärna suger på meningarna.
Manuset är långt ifrån det första som vuxit fram på datorn. Men det är första gången som han blir utgiven på ett förlag.
– I förlagsvärlden räknar man antagna manus i promille. Därför är det inte utan att man känner en viss stolthet, säger David.
Titeln "Verschwindigus" är egentligen ett påhittat ord. Det anspelar på tyskans verschwinden, som betyder försvinna. Flörtandet med det tyska språket är ingen slump.
– Jag föddes i Lomma av tyska föräldrar. Faktum är att jag lärde mig tala tyska innan svenska.
Han utbildade sig till lärare i svenska och engelska vid det som i dag heter Linnéuniversitetet i Växjö. Som student var han djupt engagerad i spexvärlden, vilket bland annat bottnade i hans stora musikintresse.
– Jag är uppväxt med hårdrock och har alltid spelat mycket gitarr.
Så småningom lämnade han studentvärlden och tog steget till vuxenlivet. Under många år bodde han och hustrun Helena i Malmö. När paret fick barn gick flyttlasset till Rinnebäck i Kävlinge.
– Malmö är en fantastisk kulturstad, men inte så praktisk när det kommer till familjeliv, säger han och fortsätter:
– Jag tycker Kävlinge är guld. Här finns alltifrån matbutik och bibliotek till tandvård och vårdcentral. Det är också när till både Malmö, Lund, Landskrona och Helsingborg.
I dag är han sjukpensionär. Anledningen är en medfödd hjärnsjukdom som påverkar motoriken och balansen.
– Man kan säga att lillhjärnan degenereras, är på tillbakagång. Den var fullt utvecklad i fosterstadiet, men i takt med att jag blivit äldre har mina oförmågor hunnit i kapp mig.
Men författaren låter sig inte nedslås av sin åkomma.
– Man lever bara en gång, ska man då låta det här stoppa en? Jag känner att jag har allt jag behöver i livet och är tillfreds med tillvaron.
Vi kommer in på att blinda människor inte sällan blir mer lyhörda efter de förlorat sin syn. På samma sätt upplever David Teschner att hans kroppsliga brister kompenserats med ett allt vassare intellekt.
– Min hjärna går snabbare än Leif GW Perssons glasögon åker upp och ner. Ju sämre jag rör mig, desto mer växer min tankekraft.
Humorn är en viktig del av hans personlighet. Ett exempel är författarpresentationen i debutromanen där det antyds att David Techners tyska blod spelar en viktig roll i skapandet.
– Man kan se det som ett utslag av mitt skämtlynne. Det är din förbannade plikt att ha roligt på jorden. Det och att hjälpa andra.
Sjukdomen har också fått David Techner att inse hur rikt land Sverige är. Han återkommer flera gånger till att vi lätt tar detta för givet.
– Det finns så mycket skit i världen. Titta bara på hur Syrien håller på att braka samman. Samtidigt går vi och handlar stolar på Ikea och äter korv efteråt. Det är lätt att glömma bort hur bra vi har det.
Fakta

Fem snabba till David Teschner

1 Vem är din favoritförfattare? "Paul Auster på engelska. På svenska blir det Håkan Nesser."

2 Vilka hårdrockare rockar tyngst? "AC/DC. De gör samma sak om och om igen, men de gör det bra!"

3 Vad är ditt tips till aspirerande författare? "Skriv, skriv, skriv tills fingrarna blöder. Och strunta i om någon i din närhet tycker att det är dåligt."

4 Vilken mat gillar du bäst? "Kebab."

5 Vad föredrar du att se på tv? "Brittiska deckarserier, gärna de som är lite mer realistiska och porträtterar verkligheten som den är."

Aktuell: Debuterade nyligen med spänningsromanen "Verschwindigus" på Lundaförlaget Ekström & Garay

Gå till toppen