Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Världen håller andan. Trump spurtar.

Trump möter väljare, måndag. Som om covid-19 inte fanns.Bild: Jim Rassol
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
En suck av lättnad, fast inget glädjefnatt. Helt okej, men inte fantastiskt.
Eller en mardröm.
Det är vad som väntar efter detta ödesval – tjatigt, ja, men sant – för USA och för världen. För den liberala världsordningen. För pluralismen. För klimatet. För den amerikanska demokratin.
Det är bedrövligt att Demokraterna – trots ett brett startfält – inte lyckades vaska fram en mer lyskraftig kandidat. Självfallet är det svårt att kampanja smittsäkert och bilden av Joe Biden som bara sitter i sin källare och trycker – den som Donald Trump älskar att lyfta fram på sina livsfarligt trånga massmöten – stämmer förstås inte. Demokraterna har mött väljare i mindre sammanhang. Anhängarna har suttit i sina bilar och lyssnat, tutat sitt stöd.
Men Biden är en vag kandidat. I den sista tv-sända valduellen var hans argument alldeles för ofta ett uppgivet "come on, folks".
Till hans styrkor hör att han föddes i arbetarklassens Scanton, medan motståndaren hör hemma på elitens Park Avenue. Hans främsta tillgång är ju att han inte är Trump. I sällan skådad omfattning har också båda kandidaterna klankat på den andre, negativt kampanjande, istället för att lyfta fram sina egna förslag.
Hygglig, folklig och trevlig, säger de som mött Joe Biden; a people person. Räcker det?
Tanke nummer ett: världen behöver en tydlig ledare, en som står upp för klimatet, en som står upp mot auktoritära regimer. Tanke nummer två: det finns alltid beställning på starka ledare i oroliga tider – och resultatet förskräcker i regel.
Joe Biden duger. Han kan bli den enande, icke-konfliktsökande ledare som USA och världen behöver. Hela folkets president – och Kamala Harris som vicepresidentkandidat förefaller vara en god försäkring för framtiden.
Hur som helst är han så mycket bättre än alternativet:
En man som i var stund står sig själv närmast, narcissistisk och plump, ovanligt ovarsam med sanningen – Washington Post som håller räkning uppger att hans offentliga lögner och glidningar passerat 25 000. Han går ogenerat till personangrepp och spinner på klassiska antisemitiska myter, uttalar sig sexistiskt, viftar bort klimathotet, gullar med auktoritära ledare och hånar USA:s allierade. Pandemin har han misskött så till den grad att 230 000 amerikaner redan har mist livet i sviterna av covid-19.
Det riktigt skrämmande är ändå att Trump inte lovar att respektera valresultatet, tvärtom.
Nya vallagar i flera delstater har gjort det svårare att rösta, poströstningen kritiseras och presidenten själv ifrågasätter legitimiteten i valet. Som kolumnisten Simon Schama skriver i Financial Times: "Stundtals verkar Trump inte tävla så mycket mot Joe Biden som mot själva valet."
Men mängden av förhandsröster – i flera delstater är de redan nu fler än det totala antalet röster förra valet – tyder ändå på att folket står upp för systemet. Det ger legitimitet.
Frågan är vad som händer om Joe Biden vinner. Skiftar makten då händer, ordnat och fredligt, så som det anstår en demokrati? Eller blir det kaos?
En jordskredsseger lär vara svår att ifrågasätta, men ju jämnare valresultatet blir desto farligare kan läget vara. För Trump har använt sin mandatperiod till att undergräva förtroendet för sanningen. För fakta. För forskning. För medier. För demokratins institutioner.
Han har fått sina anhängare att tvivla på allt – och uppmanar dem att hindra "den radikala vänstern att stjäla valresultatet". Ett valresultat som går dem emot kan betraktas som fejk och fel och något som måste rättas till.
Till varje pris.
Världens ledande demokrati går till val på ett sätt som inte är värdigt världens ledande demokrati. Ett valresultat som är okej, den där sucken av lättnad, vore då ändå ganska fantastiskt.
Gå till toppen