Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besked dröjer om världscupfinalen i Göteborg

Årets världscupfinal i hoppning och dressyr i Las Vegas ställdes in på grund av pandemin. I månadsskiftet mars-april 2021 står Göteborg som värd. Eller?
– Just nu är det ett riktigt nattsvart läge, men vi håller det så öppet som möjligt, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg horse show.

Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg horse show. Arkivbild.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
I dagarna ställde Mechelen och Bordeaux in sina världscupkval i december och februari. Sedan tidigare har tio arrangörer strukit sig från hoppningens tävlingskalender på grund av pandemin.
Nu återstår en enda tävling av de ursprungliga 13 i den västeuropeiska ligan – den i Leipzig den 14-17 januari. Mycket talar för att även den kommer att utgå och då finns endast själva finalen i Scandinavium 31 mars-4 april kvar på listan.
Men kan man ha en final utan ett kval i den liga där flest platser (18 ryttare) står på spel? Ja, den lösningen är möjlig, enligt Tomas Torgersen. Men uttagningsproceduren blir markant annorlunda.
– En modell där platserna fördelas och de berörda nationerna kommer att få ta ut ryttare, ungefär som till ett mästerskap, tror jag går att hitta. Skillnaden blir att förbundskaptenerna får engagera sig och ta ut ryttarna. Som arrangör skulle Sverige har rätt till två platser av de 18. Normalt får man en plats som arrangör och så har vi Peder Fredricson bland de tio bästa på världsrankningen. Men det är en hypotetisk diskussion vill jag tillägga.
TT: Din bedömning är att det går att ha en sportsligt stark final trots uteblivet kvalande?
– Ja, säger Torgersen.
Om det ska bli en hästshow, med världscupfinaler i hoppning och dressyr som sportliga höjdpunkter, hänger på om det går att ta in publik och utställare. Annars går evenemanget inte ihop ekonomiskt.
– Utgiftssidan är lång som en arm. Det är publik, utställare och sponsorer som krävs för att få intäkter, säger Torgersen.
Arrangören Got Event och tävlingsledningen står i tät kontakt med Internationella ridsportförbundet, FEI.
– Vi har kommit överens om att var och en får tänka igenom situationen och så ska vi höras inom kort och diskutera vidare. Det är där vi är just nu. Det vi vet om coronan är att det ändrar sig över tid. Det går upp och ned. Just nu är det ett riktigt nattsvart läge, men vi har inte satt något datum för när vi bestämmer oss för hur det blir, vi håller det så öppet som möjligt.
TT: När är det troligt att besked ges om Gothenburg horse show blir av eller inte?
– Jag tror att vi inte kan dra det längre än till årsskiftet, men jag tror inte att vi kan vänta så länge, säger Tomas Torgersen.
Gå till toppen